Markt voer

Vlaanderen verbouwt fors meer korrelmais in 2022

Volgens voorlopige cijfers zaaiden Vlaamse landbouwers ruim 125.000 hectare in met snijmais, een daling van bijna 4,5 procent
Volgens voorlopige cijfers zaaiden Vlaamse landbouwers ruim 125.000 hectare in met snijmais, een daling van bijna 4,5 procent

Het Vlaamse areaal korrelmais lijkt dit jaar fors te stijgen.

In 2021 werd er ruim 43.000 hectare korrelmais verbouwd. Dit jaar groeit er naar verwachting korrelmais op ruim 56.000 hectare in Vlaanderen. Dat is een stijging van bijna dertig procent.

Dat blijkt uit een analyse van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij op basis van de verzamelaanvraag 2022. Het departement houdt daarbij wel een slag om de arm: het gaat om voorlopige cijfers en door een wijziging in de registratie is een op een vergelijken met vorig jaar lastig.

Relatie met oorlog Oekraïne

De stijging van het areaal korrelmais heeft te maken met de oorlog in Oekraïne, vermoedt de Vlaamse landbouwadministratie. De prijzen van granen en ook korrelmais zijn daardoor flink gestegen.

Areaal snijmais en grasland daalt

Het areaal snijmais lijkt dit jaar licht af te nemen. Volgens voorlopige cijfers zaaiden Vlaamse landbouwers ruim 125.000 hectare in met snijmais, een daling van bijna 4,5 procent. Het areaal grasland daalt naar verwachting met bijna 4 procent naar ruim 227.000 hectare.