Maatschappij

Zesde Week van de Korte Keten gestart

hoeve
De Vlaamse overheid wil het aandeel korte keten landbouwers van 1 op 7 opkrikken naar 1 op 5 tegen 2027

Vlaams landbouwminister Jo Brouns (CD&V) heeft de zesde Week van de Korte Keten geopend dat loopt van 13 tot 21 mei.

Met deze promotiecampagneweek willen de Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid (Departement Landbouw & Visserij), het Steunpunt Korte Keten en Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), meer aandacht vragen voor lokale voeding. Daarnaast wil de Vlaamse overheid het aandeel korte keten landbouwers van 1 op 7 opkrikken naar 1 op 5 tegen 2027.

Het startschot werd gegeven op Hoeveslagerij Ter Hees in Zelem door minister van Landbouw Jo Brouns en gedeputeerde van landbouw van de provincie Limburg Inge Moors.

Verschillende initiatieven

Tijdens deze week zijn er verschillende initiatieven in Vlaanderen, waaronder de traditionele opendeurdagen, proeverijen, wandel- en fietstochten tot concerten op de boerderij en een maaltijdbox met producten recht van bij de boer. De organisatoren stellen daarbij het unieke verhaal dat elke producent te vertellen heeft over zijn bedrijf centraal. Alle activiteiten zijn te vinden op www.weekvandekorteketen.be/agenda.

Hoeververkoop daalde in 2022 met 20% door inflatie

Volgens minister van Landbouw Jo Brouns  blijft de Week van de Korte Keten belangrijk om mensen terug warm te maken voor het verhaal van de korte keten. Dit omdat de omzet van de rechtstreekse verkoop op de hoeve in Vlaanderen daalde in 2022 met 20% tot 65,6 miljoen euro of 6% onder het niveau van 2019, vóór corona en dit als gevolg van de zeer hoge inflatie.

‘Tijdens de coronacrisis gingen heel wat mensen op zoek naar lokale producenten om hun boodschappen te doen’, zegt Jo Brouns (CD&V). ‘Het waren mooie tijden voor onze lokale voedseleconomie, maar de hoge inflatie in 2022 gooide roet in het eten. De verkoop in de Vlaamse hoevewinkels daalde vorig jaar met 20 procent. Die daling zullen we met steun van de Vlaamse overheid proberen te herstellen’, vertelt Brouns. Zo werd de Vlaams landbouw investeringssteun voor korte keten-investeringen verhoogd in het nieuwe landbouwbeleid. En wil de overheid met de visienota: ‘Strategisch plan korte keten’ ook landbouwers ondersteunen in het uitwerken van een nieuwe verdienmodellen.

Boerenmarkt 11% beter dan in 2021

De cijfers van VLAM tonen dat de boerenmarkt, als gevolg van het verbod op markten, bijzonder moeilijk had in coronajaar 2020, evolueert sindsdien wel in stijgende lijn. Met een omzet van 15,4 miljoen euro doet het 11% beter dan in 2021 en 2% beter dan 2019. Ongeveer één op de zes Vlamingen koopt al eens op de hoeve en hij doet dit gemiddeld 11 keer per jaar. Het aantal kopers op de boerenmarkten schommelt rond de 5 à 6 op 100 en ze gaan er 7 à 8 keer per jaar langs.

Aardappelen, groenten en fruit blijven de belangrijkste productcategorie gevolgd door vlees. Het pallet aan producten op de boerenmarkten en in de hoevewinkel is erg uitgebreid. Bijna één op vier producten is van biologische aard.