Week van de Korte Keten gestart
Vlaams landbouwminister Crevits heeft de Week van de Korte Keten geopend. De minister heeft ook samen met de sector een visienota 'Meer korte keten op en rond de tafel’ klaar.
De opening vond plaats op zuiverboerderij het Baliehof waar Luc, Krista en Sofie Callemeyn de melk van hun 90 koeien gebruiken voor de ambachtelijke bereiding van verse hoeveproducten, desserts en lekkere boerenkazen. Ze verkopen deze rechtstreeks aan de eindconsument via hun webshop, hun hoevewinkel en op de markt. Hoeveverkoop was in Vlaanderen in 2021 goed voor een omzet van 82 miljoen euro niettemin 18% hoger dan in 2019, vóór de coronacrisis. Ten opzichte van 2020 was er wel een lichte terugloop.
Verschillende initiatieven
De Week van de Korte Keten is al aan zijn vijfde editie toe. Tijdens deze week, die loopt van 14 tot 22 mei, zijn er verschillende initiatieven in Vlaanderen, waaronder de traditionele opendeurdagen, proeverijen, wandel- en fietstochten tot concerten op de boerderij en een maaltijdbox met producten recht van bij de boer. De organisatoren stellen daarbij het unieke verhaal dat elke producent te vertellen heeft over zijn bedrijf centraal. Alle deelnemers zijn makkelijk te vinden op www.weekvandekorteketen.be/agenda.
Samenwerking partners
Het is samenwerking tussen verschillende partners waaronder de Vlaamse provincies, het Departement Landbouw & Visserij, het Steunpunt Korte Keten en VLAM in nauw overleg samen voor de organisatie van de Week van de Korte Keten. Bedoeling is de verschillende vormen van korte keten in Vlaanderen bekender te maken en het succes ervan te vergroten.
Strategische visienota Korte Keten
In een strategische visienota wil Crevits samen met de sector de basis leggen voor een gerichte ondersteuning van de korteketenlandbouwer. Via samenwerking tussen verschillende actoren betrokken bij korte keten worden knelpunten aangepakt, kennis samengebracht en acties uitgerold.
Zo realiseert één op de zeven Vlaamse landbouwers momenteel een deel van zijn omzet via korte keten. De nieuwe visienota wil dit tegen 2027 tot één op de vijf actieve landbouwers laten toe nemen.