Maatschappij

Wakker Dier wil welzijnseisen melkkoeien wettelijk vastleggen

Wakker Dier kaart in het burgerinitiatief onder andere minimumeisen voor vloeren en ligboxen aan
Wakker Dier kaart in het burgerinitiatief onder andere minimumeisen voor vloeren en ligboxen aan

Actiegroep Wakker Dier is een burgerinitiatief gestart om de wettelijke bescherming van het welzijn van melkvee aan de orde te stellen in de Tweede Kamer.

De dierenwelzijnsorganisatie wil onder andere weidegang verplichten, minimale eisen opleggen aan de uitvoering van stalvloeren en ligboxen en veehouders dwingen gezondheidsproblemen te registeren.

Weidegang wettelijk verplichten

Wakker Dier wil dat in het Besluit houders van dieren wordt opgenomen dat vloeren genoeg grip moeten geven aan de koeien om vrijuit te kunnen lopen. Dat is volgens hen in ligboxenstallen vaak niet het geval. ‘De loopvloeren zijn hard en regelmatig nat en glad door de mest’, vinden zij. Ook zijn ligboxen in de ogen van de organisatie vaak te smal, waardoor de koe volgens hen niet comfortabel kan liggen. Daarom zien zij graag wettelijk vastgelegd dat ligboxen zacht en comfortabel moeten zijn. Bovendien wil Wakker Dier dat het monitoren van gezondheidsproblemen, zoals kreupelheid en uierontsteking, in de wet wordt vastgelegd. Evenals een natuurlijk dag- en nachtritme in de stal om de koeien te laten rusten. Ook zouden kunnen -mits het weer dit toelaat- weidegang moeten krijgen.

40.000 handtekeningen nodig

Met een burgerinitiatief wordt een verzoek aan de Tweede Kamer gedaan om een uitgewerkt voorstel, in dit geval over de minimumeisen voor melkkoeien, te bespreken. Bij minimaal 40.000 handtekeningen wordt het voorstel in de Tweede Kamer besproken.