Maatschappij

Vlees en zuivel nog steeds favoriet bij consument

consumenten gedrag
Consumenten waarderen vlees en zuivel meer dan plantaardige eiwitproducten

Vlees en zuivel voeren bij de Nederlandse consument nog steeds de boventoon in consumptie, aanbod en marketingaandacht. Dat blijkt uit de eerste Eiwitmonitor die Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van LNV heeft uitgevoerd. 

In Nederland bestaat het eetpatroon momenteel uit 39 procent plantaardige eiwitten en 61 procent dierlijke eiwitten. In grammen is er een gemiddelde consumptie van 27,4 gram plantaardige eiwitten en 47,0 gram dierlijke eiwitten per dag. Naast het consumptiepatroon voor eiwitten kijkt de eiwitmonitor ook naar de sociale context, het aanbod in de winkels en het waarom van de consumentenkeuzes. 

Doel is verhouding 50/50

‘We zien een voorzichtige verschuiving in de richting van meer plantaardige eiwitconsumptie’, stelt Marleen Onwezen, expertiseleider Consumentengedrag bij Wageningen University & Research. ‘Maar het gaat niet hard genoeg.’ In Nederland wil de overheid een verschuiving realiseren naar een verhouding van 50/50. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar halen dat doel nu al. De verhouding plantaardige en dierlijke eiwitten wordt steeds plantaardiger naarmate de leeftijd lager is.

Vlees en zuivel blijven belangrijkst

Uit de eiwitmonitor blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse consumenten nog steeds verknocht is aan vlees en zuivel. ‘Consumenten waarderen vlees en zuivel meer dan plantaardige eiwitproducten, en dan vooral vlees- en zuivelvervangers’, geeft Onwezen aan. ‘We zie ook dat gewoontes voor dierlijke producten sterker zijn. De consument weet beter hoe ze met dierlijke eiwitten kunnen koken en het het eten van dierlijke eiwitten is meer geaccepteerd in onze sociale omgeving.’

Rol van supermarkten

Ondanks het positieve verhaal rondom alternatieve eiwitten blijkt de keuze voor dit product niet aan te slaan. En als een consument voor plantaardig kiest dan gaat de keuze vaak naar onbewerkte producten, zoals noten en peulvruchten. ‘De aandacht in supermarkten gaat nog vooral naar dierlijke producten; die zijn de standaard. Dit geldt voor productintroducties, portiegroottes, prijzen, huismerken, plek en variatie. Supermarkten lijken bang om klanten te verliezen als ze plantaardig te veel promoten. Het ontbreekt consumenten daardoor aan vaardigheden om smakelijke plantaardige maaltijden klaar te maken’, stelt Onwezen.

Voor het opstellen van de eiwitmonitor vulden 570 consumenten via een app hun consumptiepatroon in. Een survey onder 3.000 respondenten maakte inzichtelijk waarom consumenten voor plantaardige en dierlijke eiwitten kiezen.

Bekijk hier de volledige monitor