Maatschappij

Stijgende Ierse kalverimport baart minister zorgen

De Nederlandse kalversector importeerde in de eerste 18 weken van dit jaar al bijna 75.000 kalveren uit Ierland
De Nederlandse kalversector importeerde in de eerste 18 weken van dit jaar al bijna 75.000 kalveren uit Ierland

LNV-minister Henk Staghouwer is onaangenaam verrast door de sterk gestegen import van kalveren uit Ierland in de afgelopen maanden.

Het liefst zou hij, in Europees verband, lange transporten van jonge kalveren verbieden, zo blijkt uit antwoorden van de minister op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Importland nummer twee

De Nederlandse kalversector importeerde in de eerste 18 weken van dit jaar in totaal al bijna 75.000 kalveren uit Ierland. Hiermee is dit land – na Duitsland – op dit moment het op een na belangrijkste herkomstland van importkalveren. De aantallen Ierse kalveren die nu wekelijks naar Nederland komen, liggen een stuk hoger dan in de coronajaren 2020 en 2021, maar ook hoger dan in 2019. De stijgende Ierse import is tegengesteld aan het voornemen van de sector om de import van kalveren van verre afstand geleidelijk af te bouwen. De Van Drie Group heeft zelfs aangegeven de import van kalveren uit Ierland en Oost-Europa voor 2026 helemaal te willen stoppen. Kalverhouders zetten echter nog steeds graag Ierse kalveren op, omdat deze sterker en gezonder zouden zijn.

Overtocht extra belastend

Het transport van kalveren uit Ierland is volgens de minister extra belastend voor het welzijn vanwege de overtocht met de veerboot. Volgens de kalversector zijn Ierse kalveren gemiddeld drie dagen onderweg van het geboortebedrijf naar het kalverbedrijf in Nederland. Tijdens deze reis worden de dieren echter diverse keren uitgeladen. Zo verblijven ze in Frankrijk tenminste 12 uur in controlepost waar ze ook melk gevoerd krijgen. In de veewagen (waar de dieren ook verblijven tijdens de 18 uur durende veerboottocht) krijgen de kalveren geen voeding en de aanwezige drinksystemen zijn voor de jonge dieren vaak ongeschikt.

Verbod op langeafstandstransport

De minister benadrukt dat hij zich bij de aanstaande herziening van de Europese transportverordening hardmaakt voor een verbod op langeafstandstransporten van onder andere jonge kalveren, Staghouwer herhaalt bovendien dat hij voorstander is van een hogere minimumleeftijd bij het vervoer van kalveren, ook voor binnenlands transport. Zo verwijst hij naar Duitsland waar de minimum transportleeftijd onlangs is vastgesteld op 28 dagen.