Maatschappij

Steeds meer keurmerkkoeien in de wei

5,2 procent van de melkveebedrijven is On the Way to PlanetProof gecertificeerd
5,2 procent van de melkveebedrijven is On the Way to PlanetProof gecertificeerd

Het aantal melkveebedrijven met een keurmerk is de afgelopen jaren toegenomen. Ook het keurmerk On the Way to PlanetProof wint aan populariteit.

Dat blijkt uit het rapport ‘Veehouderij keurmerken 2022’, opgesteld door Wageningen University & Research (WUR).

On the Way to PlanetProof-bedrijven meer dan verviervoudigd

Het On the Way to PlanetProof keurmerk heeft de afgelopen jaren een grote sprong gemaakt. In 2018 droegen nog maar 150 melkveebedrijven dit keurmerk, in 2022 lag dit al op zo’n 800. De grootste stijging vond plaats in 2019 toen het aantal gecertificeerde melkveebedrijven toenam tot 600. Afgelopen jaar is het aantal On the way to PlanetProofdeelnemers met 100 melkveehouderijen gestegen. De stijging komt volgens Stichting Milieukeur (SMK) door de stijgende marktvraag.

De grootte en totale melkproductie van de PlanetProof bedrijven is volgens het rapport gelijk aan een gemiddeld Nederlandse melkveebedrijf. In 2021 was 5,2 procent, zo’n 707 miljoen kilogram, van de in Nederland geproduceerde melk afkomstig van PlanetProof bedrijven.

Bio groeit, Beter Leven Keurmerk blijft klein

Ook het aantal biologische melkveebedrijven nam in 2021 toe en steeg tot 537. In 2016 lag dit aantal nog op 418. Het aantal melkveebedrijven dat onder het Beter Leven Keurmerk produceert blijft echter klein. Uit het rapport blijkt dat slechts 0,1 procent van de melkkoeien in Nederland het Beter Leven Keurmerk heeft. Het aandeel vleeskoeien en vleeskalveren dat onder Beter Leven Keurmerk werd gehouden, lag met 20,1 en 7,8 procent in 2021 daarentegen een stuk hoger.