Maatschappij

Stan Bosman wint Dutch Dairy Challenge

Stan Bosman wil de bodem gebruiken als luchtwasser
Stan Bosman wil de bodem gebruiken als luchtwasser

Stan Bosman uit De Krim heeft de Dutch Dairy Challenge gewonnen met zijn idee om stallucht via een drainagesysteem in de bodem te brengen. 

Naast de juryprijs won de Overijsselse melkveehouder ook de publieksprijs.  

Bodemleven activeren

Bosman zuigt op zijn melkveebedrijf met 120 koeien de lucht uit de mestput af. Hij blaast deze vervolgens met een luchtpomp door een leiding die op zestig centimeter diepte ligt en over de drainagebuizen loopt in een weiland van zes hectare. De ammoniak in de stallucht kan dienen als voeding voor het gras, het methaan wordt door bacteriën omgezet in CO2 en water en de extra toegediende zuurstof moet het bodemleven activeren.

Veeteelt maakte in april een reportage en een fotoserie op het bedrijf van Bosman. Voor de Dutch Dairy Challenge maakte Bosman onderstaande video.

Innovaties aanjagen

De tweede prijs van de Dutch Dairy Challenge was voor Harm en Maartje van Kessel uit Mill, die met de productie van struviet fosfaat willen winnen uit mest en dat hergebruiken voor verbeterde stikstofefficiëntie.

De Dutch Dairy Challenge is een initiatief van Imagro, FrieslandCampina, Rabobank, Lely, LTO vakgroep Melkveehouderij en Nutrifeed Agrifirm. Met een competitie willen de initiatiefnemers innovaties op het boerenerf voor het voetlicht brengen. Aan de Dutch Dairy Challenge deden dit jaar acht melkveehouders mee.