Maatschappij

Staldeuren dicht op 30 mei als stikstofprotest

Een leeg landschap op 30 mei moet als voorbeeld dienen voor de gevolgen van een mogelijke vergunningsplicht voor het weiden van koeien
Een leeg landschap op 30 mei moet als voorbeeld dienen voor de gevolgen van een mogelijke vergunningsplicht voor het weiden van koeien

LTO Nederland en Team Agro NL roepen boeren op om hun koeien 30 mei bewust binnen te houden om daarmee te protesteren tegen het stikstofbeleid.

De organisaties willen daarmee extra aandacht vragen voor ‘het juridisch moeras waarin Nederland zich drie jaar na de stikstofuitspraak nog altijd in bevindt’.

Vergunningsplicht om te mogen weiden

Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen LTO Nederland en Team Agro NL de overheid op om deze absurde uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen. Als gevolg van verschillende rechtszaken dreigt de koe niet meer zonder vergunning de wei in te mogen.

‘Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht op de koe in de wei komt’, zo stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Leeg landschap

Door koeien op 30 mei, de dag na het hemelvaartsweekend, massaal binnen te houden, willen beide organisaties laten zien hoe het landschap eruit zou zien zonder koeien in de wei. Op verschillende plaatsen in het land zullen boeren en bestuurders de actie extra onder de aandacht brengen.