Maatschappij

Runderrassen met ‘oervorm’ verweren zich beter tegen wolven

Het ene runderras weet zich beter te weren tegen wolven dan het andere
Het ene runderras weet zich beter te weren tegen wolven dan het andere

Bepaalde runderrassen, zoals de Schotse hooglander, galloway en limousin, kunnen zich beter weren tegen wolven, blijkt uit cijfers van BIJ12.

Het grootste risico op een wolvenaanval lopen jonge, zeer oude, zwakke, hoogdrachtige en solitair of in kleine groepen gehouden dieren. 97 procent van de slachtoffers bestaat uit schapen, in 2 procent van de aanvallen werden runderen gedood of verwond. In België en Duitsland zijn deze verhoudingen vergelijkbaar.

Liever wild

De wilddichtheid in de regio waar wolven actief zijn, bepaalt in belangrijke mate of er aanvallen op landbouwhuisdieren voorkomen, geeft BIJ12 aan in een factsheet over wolvenaanvallen op runderen en paarden. Hoe hoger de dichtheid van reeën, herten en wilde zwijnen, hoe kleiner de kans dat de wolf voor een schaap of rund kiest.

Extra bescherming bij recente aanval

Mocht er wel een aanval op een rund plaatsvinden, dan is de tip van BIJ12 om in dat gebied extra bescherming voor kalveren en pinken te regelen. Dit kan door bijvoorbeeld wolfdicht op te stallen, elektrische wolfwerende rasters of netten op te stellen en nageboorten uit de wei te halen om gewenning aan kalver- en rundvlees te voorkomen.