Ruim 10 procent van de melkveehouders verkoopt via korte keten
Vorig jaar verkocht 10,1 procent van de melkveehouders hun producten of een deel van hun producten via een korte keten. In 2020 lag dit aantal nog op 7,9 procent.
Dat blijkt uit de Monitor Korte Ketens van Wageningen Economic Research. Het aantal melkveebedrijven dat via korte keten verkoopt, lag nog wel onder het nationaal gemiddelde van 15,8 procent.
Aandeel van 17 procent binnen agrarische sector
Het aantal melkveebedrijven dat haar producten via een korte keten afzet, lag in 2023 op 1.337 bedrijven. Hiermee had de melkveehouderij een aandeel van 17 procent in het totaal aantal agrarische bedrijven dat onder andere via korte ketens werkt. In de gehele agrarische sector waren er vorig jaar 7.857 bedrijven die via een korte keten verkochten.
Regionale verschillen
Het aandeel melkveehouders dat via een korte keten verkoopt varieerde per provincie. Het aandeel van de melkveehouderij was vooral in Friesland, Overijssel en Utrecht groot. Hier waren meer dan de helft van de korte ketenbedrijven melkveehouderijen of overige graasdierhouderijen.
Op twee na hoogste omzet via korte keten
De melkveehouderij stond vorig jaar op de derde plek binnen de agrarische sector als het gaat om omzet via korte ketens. In 2023 realiseerden melkveehouders een omzet van 279 miljoen euro, een forse stijging ten opzichte van 200 miljoen euro in 2020. Zelfzuiveling van melk speelt hierin een belangrijke rol. Bij meer dan de helft van de melkveehouders die via korte ketens verkopen, kwam ruim 50 procent van hun totale omzet uit deze verkoop.
De totale opbrengsten uit verkoop via korte ketens binnen de gehele agrarische sector in 2023 worden geschat op 2,2 miljard euro. De glastuinbouw is hierin koploper met een omzet van 896 miljoen euro, gevolgd door overige tuinbouw met 441 miljoen euro.