Maatschappij

Rik van der Weele wint EiwitChallenge 2023

Eiwitchallenge
Na Van der Weele eindigde Gerben Boom op de tweede plek en Leon Heijink op de derde plek

Rik van der Weele heeft de EiwitChallenge 2023 gewonnen. Deze wedstrijd voor jonge boeren werd georganiseerd door Limagrain in samenwerking met NAJK. 

Tijdens de EiwitChallenge gingen zestien jonge boeren, onder begeleiding van teeltspecialisten van Limagrain, aan de slag met de teelt van veldbonen. Zij kregen op basis van de vordering van hun gewas punten. Met een Whatsappgroep bleven de deelnemers met elkaar in contact. Op die manier trachtte dit project de kennis over de veldbonenteelt te verspreiden. Volgens de jury was Rik van der Weele dit jaar de beste veldbonenteler onder de deelnemers. Hiermee wint hij een studiereis naar Engeland, het grootste veldbonenland van Europa. Na Van der Weele eindigde Gerben Boom op de tweede plek en Leon Heijink op de derde.

Veldbonen teel je het best naast je droge koeien

De jury kroonde Van der Weele tot winnaar omwille van zijn betrokkenheid met de veldbonenteelt. ‘Veldbonen zijn geen snijmais’, lichtte Robert ter Maat ruwvoeradviseur bij Limagrain toe. ‘De teelt van veldbonen vraagt veel meer opvolging voor onkruid, ziekte -en plaagbestrijding.’ Zijn collega Antoon Verhoeven was het daarmee eens: ‘Veldbonen teel je het best naast de weide met droge koeien’, zei hij ironisch. ‘Want daar moet je telkens langs om eventuele kalvingen in de gaten te houden. De veldbonenteelt vraagt evenveel aandacht als de droge koeien.’ Volgens de jury ontbrak die attitude niet bij de winnaar. De gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekten en plagen zette hij correct en op het juiste moment in. Zo werd het onkruid, de luis en bladvlekkenziekte goed aangepakt. Ook schade door de bladrandkever werd op tijd opgemerkt. 

Van de Weele wil zoveel mogelijk eiwit van eigen bodem halen. ‘Veldbonen paste mooi in ons teeltplan’, geeft hij nog mee. Vandaag voert hij de gemalen veldbonen uit een slurf aan 1,8 kilogram per koe per dag.

Slecht veldbonenjaar

Desondanks was 2023 voor velen een slecht veldbonenjaar. Op de meest percelen werd er gemiddeld zo’n 2 tot 3 ton droge stof bonen per hectare geoogst. Van der Weele daarentegen haalde gemiddeld 5 ton droge stof per hectare van het land. Hij schrijft de meeropbrengst aan het soort boon toe. ‘Ik koos dit jaar winterveldbonen’, gaf hij mee. ‘Die zaaide ik in november en ze kregen daardoor meer ontwikkelingskans dan de zomerveldbonen in het natte voorjaar.’

Jos Groot Koerkamp, commercieel manager bij Limagrain, stelde atle nattigheid dit jaar inderdaad roet in het eten gooide: ‘Het was een jaar vol extremen en dat leverde een teleurstellende oogst op.’ Desondanks ziet hij nog steeds sterk potentieel in de Nederlandse veldbonenteelt. Hij hoopt dat de deelnemers door dit jaar niet bij de pakken blijven zitten. ‘We produceren op de duurste gronden zuivel’, zei hij. ‘Het is  belangrijk om daar gewassen op te telen met een grote meerwaarde.’ Mede door de Europese eiwitshift, die meer plantaardige eiwitten van eigen bodem wil, en de ecoregelingen ziet hij het Nederlands areaal peulvruchten in de toekomst toenemen. ‘De EiwitChallenge is al een goede aanzet om de kennis rond die teelten te verspreiden’, aldus Groot Koerkamp.