donderdag, 19 september, 2013 Bedrijven met een hoge gemiddelde levensduur hebben een kleinere veestapel en de gemiddelde productie ligt gemiddeld 250 kg lager. Dat blijkt uit het rapport ‘Routekaart levensduur’ dat vandaag is gepresenteerd door de Duurzame Zuivelketen. De Duurzame Zuivelketen, een gezamenlijk initiatief van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, wil actief aan de slag om de levensduur van de Nederlandse melkkoe te verhogen. Daarvoor is een rapport opgesteld waarin onder meer analyses zijn uitgevoerd voor afvoerpercentages, afvoerredenen en levensduur op Nederlandse melkveebedrijven. Daaruit bleek dat de gemiddelde leeftijd van de melkkoe van de 25 procent beste bedrijven de laatste zes jaar uitkwam op 7,1 jaar. De leeftijd op de 25 procent minste bedrijven kwam niet hoger dan 4,9 jaar. Betere kengetallen noodzakelijkDoor de grote spreiding in levensduur op de bedrijven is het volgens het rapport mogelijk om de gemiddelde leeftijd via het nemen van diverse maatregelen te verhogen. Zo stellen de onderzoekers voor om betere kengetallen te ontwikkelen, via diergezondheidprogramma’s het welzijn te verbeteren en eventueel via (financiële) prikkels de veehouders te stimuleren om de levensduur te verhogen. De Duurzame Zuivelketen gaat vooralsnog eerst aan de slag met het verbeteren van de kengetallenoverzichten en een doelgerichte aanpak op bedrijfsniveau.
0 reacties
|
Zuivelsector ook aan de slag met levensduur
Bedrijven met een hoge gemiddelde levensduur hebben een kleinere veestapel en de gemiddelde productie ligt gemiddeld 250 kg lager.
Dat blijkt uit het rapport ‘Routekaart levensduur’ dat vandaag is gepresenteerd door de Duurzame Zuivelketen. De Duurzame Zuivelketen, een gezamenlijk initiatief van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, wil actief aan de slag om de levensduur van de Nederlandse melkkoe te verhogen. Daarvoor is een rapport opgesteld waarin onder meer analyses zijn uitgevoerd voor afvoerpercentages, afvoerredenen en levensduur op Nederlandse melkveebedrijven. Daaruit bleek dat de gemiddelde leeftijd van de melkkoe van de 25 procent beste bedrijven de laatste zes jaar uitkwam op 7,1 jaar. De leeftijd op de 25 procent minste bedrijven kwam niet hoger dan 4,9 jaar.
Betere kengetallen noodzakelijk
Door de grote spreiding in levensduur op de bedrijven is het volgens het rapport mogelijk om de gemiddelde leeftijd via het nemen van diverse maatregelen te verhogen. Zo stellen de onderzoekers voor om betere kengetallen te ontwikkelen, via diergezondheidprogramma’s het welzijn te verbeteren en eventueel via (financiële) prikkels de veehouders te stimuleren om de levensduur te verhogen.
De Duurzame Zuivelketen gaat vooralsnog eerst aan de slag met het verbeteren van de kengetallenoverzichten en een doelgerichte aanpak op bedrijfsniveau.
REAGEER