woensdag, 5 januari, 2022 Het weglaten van zuivel in een gezond voedingspatroon levert nauwelijks minder uitstoot van CO2 op. Wie zuivel van het menu haalt, zal meer andere producten als groente, vis, bonen en peulvruchten moeten eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar zorgen voor evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. De kosten van het aangepaste menu liggen bovendien een stuk hoger. Rekenmodel met ruim 200 voedingsmiddelenDat blijkt uit berekeningen met Optimeal, een wetenschappelijk rekenmodel van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum in samenwerking met Blonk consultants. Optimeal bevat gegevens van ruim 200 voedingsmiddelen over de CO2-uitstoot, de voedingswaarde en de verkoopprijs. Door in het programma met de cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep aan te passen, laat het rekenmodel een gezond alternatief voedingspatroon zien inclusief het effect op de CO2-uitstoot en de prijs van boodschappen. Het rekenprogramma laat ook zien dat een voedingspatroon met veel groente niet minder, maar juist iets meer uitstoot van CO2 oplevert. Minder vlees eten draagt volgens Optimeal wel bij aan een lagere CO2-emissie, maar tegelijkertijd stijgen de kosten van de boodschappen. Nationale Week Zonder Vlees & ZuivelJuist gisteren werd bekend dat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van 7 tot en met 13 maart 2022 de toevoeging ‘& Zuivel’ krijgt. Deelnemers worden uitgedaagd om een week lang niet alleen vlees, maar ook zuivel te laten staan. Bekijk hier het rekenmodel Optimeal.
0 reacties
|
Zuivel schrappen van menu levert nauwelijks minder CO2-uitstoot op
![]() |
Het weglaten van zuivel in een gezond voedingspatroon levert nauwelijks minder uitstoot van CO2 op.
Wie zuivel van het menu haalt, zal meer andere producten als groente, vis, bonen en peulvruchten moeten eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar zorgen voor evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. De kosten van het aangepaste menu liggen bovendien een stuk hoger.
Rekenmodel met ruim 200 voedingsmiddelen
Dat blijkt uit berekeningen met Optimeal, een wetenschappelijk rekenmodel van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum in samenwerking met Blonk consultants. Optimeal bevat gegevens van ruim 200 voedingsmiddelen over de CO2-uitstoot, de voedingswaarde en de verkoopprijs. Door in het programma met de cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep aan te passen, laat het rekenmodel een gezond alternatief voedingspatroon zien inclusief het effect op de CO2-uitstoot en de prijs van boodschappen.
Het rekenprogramma laat ook zien dat een voedingspatroon met veel groente niet minder, maar juist iets meer uitstoot van CO2 oplevert. Minder vlees eten draagt volgens Optimeal wel bij aan een lagere CO2-emissie, maar tegelijkertijd stijgen de kosten van de boodschappen.
Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Juist gisteren werd bekend dat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van 7 tot en met 13 maart 2022 de toevoeging ‘& Zuivel’ krijgt. Deelnemers worden uitgedaagd om een week lang niet alleen vlees, maar ook zuivel te laten staan.
Bekijk hier het rekenmodel Optimeal.
REAGEER