vrijdag, 26 juli, 2019 Financiële onzekerheid en administratie vormen drempels voor Vlaamse veehouders om personeel te werven. Dat meldt de Stichting Innovatie & Arbeid, een onderzoeksbureau van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SER). Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête onder 428 melkvee- en ook varkenshouders. Extra werknemersDoor de groei van de bedrijven zijn er nu steeds meer melkveehouders die extra arbeidskrachten nodig hebben op hun bedrijf. Het aantal bedrijven met melkkoeien daalde van 9.856 in 2001 tot 5.794 in 2017. Het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf steeg van 33 in 2001 naar 56 in 2017. In 2017 hield 37 procent van de melkveehouders 60 of meer melkkoeien. Uit de enquête blijkt dat 29 procent van de varkens- en melkveehouders met extern personeel werkt. Een kwart van de ondervraagden denkt aan het werven van externe werknemers, maar heeft ook zijn twijfels DrempelsDe grootste drempel is financiële onzekerheid. Voor meer dan de helft van de veehouders zijn ook administratieve lasten en onzekerheid over de regelgeving een groot obstakel. Als ze ondersteuning krijgen van een sociaal secretariaat of organisatie voor land- en tuinbouwers, worden de drempels iets lager. Flexibiliteit vereistEen ander punt dat het aanwerven bemoeilijkt, is de hoge mate van flexibiliteit die gevraagd wordt van de arbeidskrachten, vooral op het vlak van werkuren. Hierdoor is het niet makkelijk geschikt personeel te vinden. Een melkveehouder die geen hulp krijgt van familie of externe arbeidskrachten, heeft gemiddeld 50 melkkoeien. Melkveehouders die externe arbeidskrachten in dienst hebben, houden met 95 melkkoeien gemiddeld bijna twee keer zoveel dieren op het bedrijf.
0 reacties
|
Werving personeel lastig door administratie en onzekere financiën
Financiële onzekerheid en administratie vormen drempels voor Vlaamse veehouders om personeel te werven.
Dat meldt de Stichting Innovatie & Arbeid, een onderzoeksbureau van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SER). Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête onder 428 melkvee- en ook varkenshouders.
Extra werknemers
Door de groei van de bedrijven zijn er nu steeds meer melkveehouders die extra arbeidskrachten nodig hebben op hun bedrijf. Het aantal bedrijven met melkkoeien daalde van 9.856 in 2001 tot 5.794 in 2017. Het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf steeg van 33 in 2001 naar 56 in 2017. In 2017 hield 37 procent van de melkveehouders 60 of meer melkkoeien.
Uit de enquête blijkt dat 29 procent van de varkens- en melkveehouders met extern personeel werkt. Een kwart van de ondervraagden denkt aan het werven van externe werknemers, maar heeft ook zijn twijfels
Drempels
De grootste drempel is financiële onzekerheid. Voor meer dan de helft van de veehouders zijn ook administratieve lasten en onzekerheid over de regelgeving een groot obstakel. Als ze ondersteuning krijgen van een sociaal secretariaat of organisatie voor land- en tuinbouwers, worden de drempels iets lager.
Flexibiliteit vereist
Een ander punt dat het aanwerven bemoeilijkt, is de hoge mate van flexibiliteit die gevraagd wordt van de arbeidskrachten, vooral op het vlak van werkuren. Hierdoor is het niet makkelijk geschikt personeel te vinden. Een melkveehouder die geen hulp krijgt van familie of externe arbeidskrachten, heeft gemiddeld 50 melkkoeien. Melkveehouders die externe arbeidskrachten in dienst hebben, houden met 95 melkkoeien gemiddeld bijna twee keer zoveel dieren op het bedrijf.
REAGEER