dinsdag, 11 oktober, 2016 In 2020 telt Nederland naar verwachting nog 12.000 melkveebedrijven met een gemiddelde omvang van 1,2 miljoen kg melk. Die voorspelling doet de Rabobank in het brancherapport Cijfers & Trends. Nu telt Nederland nog een kleine 17.000 bedrijven met 1,6 miljoen koeien die samen ruim 13 miljard kg produceren. Bijna een derde van die productie vindt plaats op bedrijven die meer dan 800.000 kg melk produceren; het gaat om 15 procent van het totaal aantal bedrijven. Totale productie stijgt naar 14 miljard kgRabobank verwacht dat de melkproductie in Nederland – ook binnen het stelsel van fosfaatrechten – zal stijgen naar 14 miljard kg door het verhogen van de mineralenefficiëntie op bedrijfsniveau. Financieringsintensiteit: 1,30 euro per kg melkOp kostprijsniveau is de Nederlandse melkveesector concurrerend binnen Noordwest-Europa. Wel is het hoge aandeel vaste kosten in de kostprijs een nadeel voor Nederlandse melkveehouders. Door de hoge financieringsintensiteit is de sector daarnaast gevoelig voor renteschommelingen, zo geeft de bank aan. In ruim tien jaar tijd verdubbelde de financieringsintensiteit naar 1,30 euro per kg melk.
0 reacties
|
Voorspelling Rabobank: nog 12.000 melkveebedrijven in 2020
In 2020 telt Nederland naar verwachting nog 12.000 melkveebedrijven met een gemiddelde omvang van 1,2 miljoen kg melk. Die voorspelling doet de Rabobank in het brancherapport Cijfers & Trends.
Nu telt Nederland nog een kleine 17.000 bedrijven met 1,6 miljoen koeien die samen ruim 13 miljard kg produceren. Bijna een derde van die productie vindt plaats op bedrijven die meer dan 800.000 kg melk produceren; het gaat om 15 procent van het totaal aantal bedrijven.
Totale productie stijgt naar 14 miljard kg
Rabobank verwacht dat de melkproductie in Nederland – ook binnen het stelsel van fosfaatrechten – zal stijgen naar 14 miljard kg door het verhogen van de mineralenefficiëntie op bedrijfsniveau.
Financieringsintensiteit: 1,30 euro per kg melk
Op kostprijsniveau is de Nederlandse melkveesector concurrerend binnen Noordwest-Europa. Wel is het hoge aandeel vaste kosten in de kostprijs een nadeel voor Nederlandse melkveehouders. Door de hoge financieringsintensiteit is de sector daarnaast gevoelig voor renteschommelingen, zo geeft de bank aan. In ruim tien jaar tijd verdubbelde de financieringsintensiteit naar 1,30 euro per kg melk.
REAGEER