vrijdag, 11 oktober, 2019 Volgens Johan Vollenbroek is het een kwestie van proefprocessen beginnen en de hoge drempelwaarden voor stikstofdepositie van onder andere Duitsland en België zullen door het Europese Hof ook onderuit gehaald worden. Dat stelde de voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB) tijdens een door dagblad De Gelderlander georganiseerd debat. MOB zorgde er mede voor dat de stikstofwetgeving (PAS) in Nederland opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. Oplopende gemoederenOnder toeziend oog van een volle collegezaal van Wageningen Universiteit met boeren, enkele studenten en burgers, gingen zes betrokkenen met elkaar in discussie over onder andere het stikstofbeleid. Het leverde een levendig debat op met soms hoog oplopende gemoederen. ‘We hebben collega’s in het buitenland geadviseerd om te kijken naar de uitspraak van het Europese Hof en om een aantal proefprocessen te starten. Het is een kwestie van tijd voordat de andere landen ook voor de bijl gaan’, aldus Vollenbroek. Fuik ingegaan met PASAchteraf vindt Herman Bakhuis, melkveehouder en vicevoorzitter LTO-vakgroep Melkveehouderij, het jammerlijk dat de juridische toets op de PAS destijds niet goed is uitgevoerd. ‘We zagen de PAS als een oplossing, maar nu blijkt dat we ermee een fuik in zijn gegaan.’ Goede lobbyLouise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen en voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, beaamt deze omschrijving. ‘Als je een goede lobby hebt, kom je in Den Haag een heel eind.’ Volgens Vet, die ook heeft meegedacht in commissie-Remkes, was de PAS een aanpak waar de LTO boven had moeten staan en ook het ministerie heeft de kritiek op het plan genegeerd. ‘Daarom raakten we in een fuik.’ Andere panelleden waren Bart Kemp (initiatiefnemer van het boerenprotest Agractie), Peter Drenth (Gelderse landbouw-gedeputeerde van CDA) en Antoon Kanis (Gelders Statenlid namens D66).
0 reacties
|
Vollenbroek: ‘Drempelwaardes stikstof buurlanden kunnen ook onderuit’
![]() |
Volgens Johan Vollenbroek is het een kwestie van proefprocessen beginnen en de hoge drempelwaarden voor stikstofdepositie van onder andere Duitsland en België zullen door het Europese Hof ook onderuit gehaald worden.
Dat stelde de voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB) tijdens een door dagblad De Gelderlander georganiseerd debat. MOB zorgde er mede voor dat de stikstofwetgeving (PAS) in Nederland opnieuw tegen het licht gehouden moet worden.
Oplopende gemoederen
Onder toeziend oog van een volle collegezaal van Wageningen Universiteit met boeren, enkele studenten en burgers, gingen zes betrokkenen met elkaar in discussie over onder andere het stikstofbeleid. Het leverde een levendig debat op met soms hoog oplopende gemoederen. ‘We hebben collega’s in het buitenland geadviseerd om te kijken naar de uitspraak van het Europese Hof en om een aantal proefprocessen te starten. Het is een kwestie van tijd voordat de andere landen ook voor de bijl gaan’, aldus Vollenbroek.
Fuik ingegaan met PAS
Achteraf vindt Herman Bakhuis, melkveehouder en vicevoorzitter LTO-vakgroep Melkveehouderij, het jammerlijk dat de juridische toets op de PAS destijds niet goed is uitgevoerd. ‘We zagen de PAS als een oplossing, maar nu blijkt dat we ermee een fuik in zijn gegaan.’
Goede lobby
Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen en voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, beaamt deze omschrijving. ‘Als je een goede lobby hebt, kom je in Den Haag een heel eind.’ Volgens Vet, die ook heeft meegedacht in commissie-Remkes, was de PAS een aanpak waar de LTO boven had moeten staan en ook het ministerie heeft de kritiek op het plan genegeerd. ‘Daarom raakten we in een fuik.’
Andere panelleden waren Bart Kemp (initiatiefnemer van het boerenprotest Agractie), Peter Drenth (Gelderse landbouw-gedeputeerde van CDA) en Antoon Kanis (Gelders Statenlid namens D66).
REAGEER