vrijdag, 29 juli, 2016 De vele schadeclaims die nu al bij het Vlaamse Rampenfonds zijn binnengekomen, zijn reden voor het fonds om de natte junimaand tot ramp te erkennen. Meer dan 200 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben inmiddels schadedossiers ingediend, met een totale schade van 188 miljoen euro, zo meldt de Vlaamse website Vilt. Een gebeurtenis wordt in Vlaanderen als ramp erkend als de schade 50 miljoen euro overtreft. Het Rampenfonds wil daarom de hele regenperiode van 27 mei tot 26 juni als één ramp erkennen. Regering beslistGemeenten kunnen tot 15 augustus schadedossiers indienen. Daarna geeft het Rampenfonds het dossier over aan de Vlaamse regering, die uiteindelijk de beslissing neemt. Een woordvoerder van het Rampenfonds verwacht dat ongeveer 30 procent van alle schade door het Rampenfonds wordt betaald. Dat geldt voor alle schade voortkomend uit de regenperiode, dus naast schade aan landbouw ook voor schade aan ondergelopen huizen en drijvende auto’s. Beoordeling nitraatmetingen versoepeldDoor het noodweer hebben landbouwers niet alleen te maken met schade aan oogsten, ook de uitspoeling van nitraat kan hen parten spelen. De Vlaamse Milieumaatschappij houdt rekening met de grote neerslaghoeveelheden bij de beoordeling van nitraatmetingen. Ook de administratieve rompslomp na teeltmislukkingen is tot een minimum herleid door de Vlaamse landbouwadministratie en de Mestbank. Nederland: geen rampIn tegenstelling tot de Vlaamse regering wil de Nederlandse regering de regenperiode niet als ramp erkennen. Nederlandse landbouwers krijgen vanuit de overheid dus geen schadevergoeding.
0 reacties
|
Vlaanderen erkent natte junimaand als ramp
![]() |
De vele schadeclaims die nu al bij het Vlaamse Rampenfonds zijn binnengekomen, zijn reden voor het fonds om de natte junimaand tot ramp te erkennen.
Meer dan 200 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben inmiddels schadedossiers ingediend, met een totale schade van 188 miljoen euro, zo meldt de Vlaamse website Vilt.
Een gebeurtenis wordt in Vlaanderen als ramp erkend als de schade 50 miljoen euro overtreft. Het Rampenfonds wil daarom de hele regenperiode van 27 mei tot 26 juni als één ramp erkennen.
Regering beslist
Gemeenten kunnen tot 15 augustus schadedossiers indienen. Daarna geeft het Rampenfonds het dossier over aan de Vlaamse regering, die uiteindelijk de beslissing neemt.
Een woordvoerder van het Rampenfonds verwacht dat ongeveer 30 procent van alle schade door het Rampenfonds wordt betaald. Dat geldt voor alle schade voortkomend uit de regenperiode, dus naast schade aan landbouw ook voor schade aan ondergelopen huizen en drijvende auto’s.
Beoordeling nitraatmetingen versoepeld
Door het noodweer hebben landbouwers niet alleen te maken met schade aan oogsten, ook de uitspoeling van nitraat kan hen parten spelen. De Vlaamse Milieumaatschappij houdt rekening met de grote neerslaghoeveelheden bij de beoordeling van nitraatmetingen.
Ook de administratieve rompslomp na teeltmislukkingen is tot een minimum herleid door de Vlaamse landbouwadministratie en de Mestbank.
Nederland: geen ramp
In tegenstelling tot de Vlaamse regering wil de Nederlandse regering de regenperiode niet als ramp erkennen. Nederlandse landbouwers krijgen vanuit de overheid dus geen schadevergoeding.
REAGEER