woensdag, 7 november, 2018 De bereidheid van Vlaamse melkveehouders om initiatieven te nemen op het gebied van duurzaamheid, is in een periode van drie jaar tijd met bijna vijftig procent gestegen. Dit concludeerde Renaat Debergh, voorzitter van de interprofessionele taskforce duurzaamheid zuivelsector, op een symposium rond duurzaamheid in de Belgische zuivel. Vijf jaar monitoringDebergh presenteerde de resultaten van vijf jaar monitoring op Vlaamse melkveebedrijven. Sinds 2014 wordt op initiatief van de taskforce, waarin de zuivelindustrie en boerenorganisaties samenwerken, vastgelegd welke maatregelen op het gebied van duurzaamheid melkveehouders vrijwillig nemen. Dit gebeurt in combinatie met de IKM-controle. Vrijwillige maatregelenDe eerste inventarisatieronde vond plaats in de jaren 2014, 2015 en 2016. In drie jaar tijd werden in totaal ruim 7000 bedrijven bezocht. Dat is 93 procent van de Vlaamse melkveebedrijven. Van een lijst van 35 duurzaamheidsinitiatieven pasten veehouders er in deze jaren respectievelijk 9,4, 11,3 en 11,4 toe. Het gaat om vrijwillige, bovenwettelijke maatregelen, zoals het ophangen van een koeborstel, het opwekken van eigen energie, het afsluiten van beheersovereenkomsten en de teelt van vlinderbloemigen. Werken aan duurzaamheidOp de bedrijven die in 2014 werden bezocht, vond vorig jaar opnieuw een audit plaats. Het aantal duurzame maatregelen op deze bedrijven was inmiddels gestegen tot gemiddeld 13,8. Een toename van bijna 50 procent ten opzichte van drie jaar geleden. In de eerste acht maanden van dit jaar lag het gemiddelde al op 15,3. ‘Veel melkveehouders begrijpen dat werken aan duurzaamheid een kans is om de langleefbaarheid van het eigen bedrijf op lange termijn te verhogen en zetten zich hier extra voor in’, concludeerde Debergh.
0 reacties
|
Vijftig procent meer duurzaamheidsmaatregelen in Vlaanderen
De bereidheid van Vlaamse melkveehouders om initiatieven te nemen op het gebied van duurzaamheid, is in een periode van drie jaar tijd met bijna vijftig procent gestegen.
Dit concludeerde Renaat Debergh, voorzitter van de interprofessionele taskforce duurzaamheid zuivelsector, op een symposium rond duurzaamheid in de Belgische zuivel.
Vijf jaar monitoring
Debergh presenteerde de resultaten van vijf jaar monitoring op Vlaamse melkveebedrijven. Sinds 2014 wordt op initiatief van de taskforce, waarin de zuivelindustrie en boerenorganisaties samenwerken, vastgelegd welke maatregelen op het gebied van duurzaamheid melkveehouders vrijwillig nemen. Dit gebeurt in combinatie met de IKM-controle.
Vrijwillige maatregelen
De eerste inventarisatieronde vond plaats in de jaren 2014, 2015 en 2016. In drie jaar tijd werden in totaal ruim 7000 bedrijven bezocht. Dat is 93 procent van de Vlaamse melkveebedrijven. Van een lijst van 35 duurzaamheidsinitiatieven pasten veehouders er in deze jaren respectievelijk 9,4, 11,3 en 11,4 toe. Het gaat om vrijwillige, bovenwettelijke maatregelen, zoals het ophangen van een koeborstel, het opwekken van eigen energie, het afsluiten van beheersovereenkomsten en de teelt van vlinderbloemigen.
Werken aan duurzaamheid
Op de bedrijven die in 2014 werden bezocht, vond vorig jaar opnieuw een audit plaats. Het aantal duurzame maatregelen op deze bedrijven was inmiddels gestegen tot gemiddeld 13,8. Een toename van bijna 50 procent ten opzichte van drie jaar geleden. In de eerste acht maanden van dit jaar lag het gemiddelde al op 15,3. ‘Veel melkveehouders begrijpen dat werken aan duurzaamheid een kans is om de langleefbaarheid van het eigen bedrijf op lange termijn te verhogen en zetten zich hier extra voor in’, concludeerde Debergh.
REAGEER