donderdag, 31 augustus, 2017 Het verplichten van weidegang via wetgeving is – zeker op korte termijn – niet de meest succesvolle manier om in het jaar 2020 minimaal 80 procent van de melkkoeien aan het weiden te krijgen. Dat schrijven onderzoekers van WUR Wageningen en het Centrum van Landbouw en Milieu in een rapport dat ze in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uitvoerden. Het ministerie had de Tweede Kamer een dergelijk onderzoek beloofd naar aanleiding van een aangenomen motie over weidegang. Verplichting moeilijk uitvoerbaarDe onderzoekers zetten zes initiatieven om weidegang te bevorderen op een rij. Het verplichten van weidegang via wetgeving of weidegang onderdeel maken van het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) biedt volgens de onderzoekers weinig soelaas, omdat het technisch moeilijk uitvoerbaar is. De controle komt bij de overheid te liggen en dat is arbeidsintensief en erg complex. Er zal tevens een overgangsregeling moeten komen voor bedrijven die niet weiden en de onderzoekers verwachten dat dergelijke maatregelen niet eerder dan in 2019 kunnen worden ingevoerd. Verhogen weidepremiePositiever zijn de onderzoekers over gerichtere communicatie naar niet-weiders en het verhogen van de weidepremie. Of het haalbaar is om de weidepremie verder te verhogen is wel een vraag, omdat de weidepremie uit de markt gehaald wordt en het niet duidelijk is of dat bij een verdere verhoging nog lukt. De onderzoekers keken ook naar verplichten van weidegang bij uitbreiden, het stimuleren van weidegang via het aanbieden van voordelen zoals bijvoorbeeld vrijstellingen of voorkeursposities. Besluiten voor volgend kabinetStaatssecretaris Martijn van Dam schrijft in de begeleidende brief bij het onderzoek dat hij reacties op het rapport en de afweging om maatregelen te nemen overlaat aan een volgend kabinet. Klik hier om het rapport te lezen
0 reacties
|
Verplichten van weidegang door overheid niet kansrijk
Het verplichten van weidegang via wetgeving is – zeker op korte termijn – niet de meest succesvolle manier om in het jaar 2020 minimaal 80 procent van de melkkoeien aan het weiden te krijgen.
Dat schrijven onderzoekers van WUR Wageningen en het Centrum van Landbouw en Milieu in een rapport dat ze in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uitvoerden. Het ministerie had de Tweede Kamer een dergelijk onderzoek beloofd naar aanleiding van een aangenomen motie over weidegang.
Verplichting moeilijk uitvoerbaar
De onderzoekers zetten zes initiatieven om weidegang te bevorderen op een rij. Het verplichten van weidegang via wetgeving of weidegang onderdeel maken van het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) biedt volgens de onderzoekers weinig soelaas, omdat het technisch moeilijk uitvoerbaar is. De controle komt bij de overheid te liggen en dat is arbeidsintensief en erg complex. Er zal tevens een overgangsregeling moeten komen voor bedrijven die niet weiden en de onderzoekers verwachten dat dergelijke maatregelen niet eerder dan in 2019 kunnen worden ingevoerd.
Verhogen weidepremie
Positiever zijn de onderzoekers over gerichtere communicatie naar niet-weiders en het verhogen van de weidepremie. Of het haalbaar is om de weidepremie verder te verhogen is wel een vraag, omdat de weidepremie uit de markt gehaald wordt en het niet duidelijk is of dat bij een verdere verhoging nog lukt.
De onderzoekers keken ook naar verplichten van weidegang bij uitbreiden, het stimuleren van weidegang via het aanbieden van voordelen zoals bijvoorbeeld vrijstellingen of voorkeursposities.
Besluiten voor volgend kabinet
Staatssecretaris Martijn van Dam schrijft in de begeleidende brief bij het onderzoek dat hij reacties op het rapport en de afweging om maatregelen te nemen overlaat aan een volgend kabinet.
Klik hier om het rapport te lezen
REAGEER