dinsdag, 22 mei, 2018 De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog hebben afgelopen weekend een overeenkomst gesloten met de Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente. Doel van de deal is om gezamenlijk te gaan werken aan rijkere natuur op het eiland en een beter economisch perspectief voor de boerenbedrijven. Een belangrijk onderdeel van het plan is dat de melkveehouders hun veestapel uiterlijk in 2020 met 35 procent zullen inkrimpen ten opzichte van de omvang in 2016. Ook zullen zij aanpassingen in hun bedrijfsvoering doorvoeren om te voldoen aan diverse duurzaamheidseisen. Deze zijn gelijk aan de criteria die A-ware en Albert Heijn vorig jaar met elkaar overeenkwamen voor het toekomstige huismerk van de supermarktketen. Eigen zuivelverwerkingOm de duurzaam geproduceerde melk tot waarde te brengen en hun inkomen op peil te houden, willen de veehouders hun melk zelf gezamenlijk gaan verwerken en verkopen. Tot nu toe gaat de melk van het eiland naar FrieslandCampina op de vaste wal. De gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben aangegeven dat ze de boeren bij dit initiatief zo veel mogelijk zullen ondersteunen. Kwelders voor jongveeDe inbreng van Natuurmonumenten bestaat verder uit het relatief goedkoop beschikbaar stellen van kwelders voor beweiding met jongvee. Daarnaast zal een deel van de kwelders worden gemaaid om deze aantrekkelijker te maken voor ganzen. Hiermee hopen de natuurbeheerders de druk op de graslanden in de eilandpolder te verlagen. Ook steun ministerieOok de provincie Friesland wil de zuivelverwerking op Schiermonnikoog financieel ondersteunen. Het geld hiervoor is afkomstig uit potjes die zijn gereserveerd voor de aanpak van stikstof. Het ministerie van LNV onderzoekt of het initiatief op het eiland kan worden aangemerkt als proeftuin om zo financiële ondersteuning door de overheid gemakkelijker te maken.
0 reacties
|
Veehouders op Schier leveren vrijwillig koeien in voor natuur
De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog hebben afgelopen weekend een overeenkomst gesloten met de Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente. Doel van de deal is om gezamenlijk te gaan werken aan rijkere natuur op het eiland en een beter economisch perspectief voor de boerenbedrijven.
Een belangrijk onderdeel van het plan is dat de melkveehouders hun veestapel uiterlijk in 2020 met 35 procent zullen inkrimpen ten opzichte van de omvang in 2016. Ook zullen zij aanpassingen in hun bedrijfsvoering doorvoeren om te voldoen aan diverse duurzaamheidseisen.
Deze zijn gelijk aan de criteria die A-ware en Albert Heijn vorig jaar met elkaar overeenkwamen voor het toekomstige huismerk van de supermarktketen.
Eigen zuivelverwerking
Om de duurzaam geproduceerde melk tot waarde te brengen en hun inkomen op peil te houden, willen de veehouders hun melk zelf gezamenlijk gaan verwerken en verkopen.
Tot nu toe gaat de melk van het eiland naar FrieslandCampina op de vaste wal. De gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben aangegeven dat ze de boeren bij dit initiatief zo veel mogelijk zullen ondersteunen.
Kwelders voor jongvee
De inbreng van Natuurmonumenten bestaat verder uit het relatief goedkoop beschikbaar stellen van kwelders voor beweiding met jongvee. Daarnaast zal een deel van de kwelders worden gemaaid om deze aantrekkelijker te maken voor ganzen. Hiermee hopen de natuurbeheerders de druk op de graslanden in de eilandpolder te verlagen.
Ook steun ministerie
Ook de provincie Friesland wil de zuivelverwerking op Schiermonnikoog financieel ondersteunen. Het geld hiervoor is afkomstig uit potjes die zijn gereserveerd voor de aanpak van stikstof.
Het ministerie van LNV onderzoekt of het initiatief op het eiland kan worden aangemerkt als proeftuin om zo financiële ondersteuning door de overheid gemakkelijker te maken.
REAGEER