donderdag, 20 juni, 2019 ‘Het is merkwaardig dat men, als het gaat om de uitstoot van broeikasgas, de omvang van de veehouderij ter discussie stelt, terwijl de industrie de kans krijgt om te werken aan lagere emissies.’ Dit stelt Joris Relaes, administrateur-generaal van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), in een interview in Veeteelt. Relaes stoort zich aan de ongenuanceerde politieke discussies over de relatie tussen landbouw en klimaat. ‘Eén vestiging van het staalbedrijf ArcelorMittal in Gent stoot alleen al meer CO2 uit dan de totale landbouwsector in heel Vlaanderen’, geeft hij als voorbeeld. ‘De politiek geeft staalbedrijven, terecht, de kans om te werken aan CO2-reductie zonder direct de omvang van de productie ter discussie te stellen. Waarom zou de veehouderijsector die kans dan niet mogen krijgen?’, vraagt de wetenschappelijk directeur zich af. Ook veehouderij verdient exportHet stoort Relaes ook als de exportpositie van de veehouderij kritiekloos ter discussie wordt gesteld. ‘De chemische industrie in Antwerpen importeert olie uit het nabije Oosten, maakt daar plastic korrels van en die korrels worden weer voor honderd procent geëxporteerd. Je kunt je afvragen hoe duurzaam dat is. Toch worden bij de export van de chemische industrie nooit vraagtekens geplaatst en bij die van de veehouderij wel’, houdt hij criticasters van de sector een spiegel voor. Het volledige interview met Joris Relaes is te lezen in het juninummer van Veeteelt, dat vanaf eind deze week bij veehouders in de brievenbus valt.
0 reacties
|
‘Veehouderij moet kans krijgen voor verlagen uitstoot broeikasgas’
![]() |
‘Het is merkwaardig dat men, als het gaat om de uitstoot van broeikasgas, de omvang van de veehouderij ter discussie stelt, terwijl de industrie de kans krijgt om te werken aan lagere emissies.’ Dit stelt Joris Relaes, administrateur-generaal van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), in een interview in Veeteelt.
Relaes stoort zich aan de ongenuanceerde politieke discussies over de relatie tussen landbouw en klimaat. ‘Eén vestiging van het staalbedrijf ArcelorMittal in Gent stoot alleen al meer CO2 uit dan de totale landbouwsector in heel Vlaanderen’, geeft hij als voorbeeld. ‘De politiek geeft staalbedrijven, terecht, de kans om te werken aan CO2-reductie zonder direct de omvang van de productie ter discussie te stellen. Waarom zou de veehouderijsector die kans dan niet mogen krijgen?’, vraagt de wetenschappelijk directeur zich af.
Ook veehouderij verdient export
Het stoort Relaes ook als de exportpositie van de veehouderij kritiekloos ter discussie wordt gesteld. ‘De chemische industrie in Antwerpen importeert olie uit het nabije Oosten, maakt daar plastic korrels van en die korrels worden weer voor honderd procent geëxporteerd. Je kunt je afvragen hoe duurzaam dat is. Toch worden bij de export van de chemische industrie nooit vraagtekens geplaatst en bij die van de veehouderij wel’, houdt hij criticasters van de sector een spiegel voor.
Het volledige interview met Joris Relaes is te lezen in het juninummer van Veeteelt, dat vanaf eind deze week bij veehouders in de brievenbus valt.
REAGEER