woensdag, 19 januari, 2022 Veehouders die hoogdrachtige dieren afvoeren naar een slachthuis riskeren vanaf 1 februari strafrechtelijke vervolging. Dit meldt de NVWA in een nieuwsbericht op haar website. Transportverbod ook bij korte afstandDe EU-transportverordening verbiedt het transport van drachtige runderen als de draagtijd voor meer dan 90 procent is verstreken. Dit betekent dat dieren in de laatste vier weken voor de verwachte afkalfdatum niet vervoerd mogen worden. Ook in de eerste week na afkalven mogen dieren niet op transport. Dit geldt volgens de NVWA ook voor vervoer over een korte afstand, zoals tussen verschillende locaties van een bedrijf. Hoogdrachtig slachten dierenmishandelingVanaf 1 februari scherpt de NVWA de handhaving aan als het gaat om het afvoeren van hoogdrachtige runderen voor de slacht. Als een hoogdrachtig rund wordt aangevoerd op een slachthuis kan de verantwoordelijke veehouder hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd. Het aanbieden voor de slacht van een hoogdrachtig dier wordt in het kader van de Wet dieren aangemerkt als dierenmishandeling. Op het moment dat het moederdier sterft stikt immers ook het ongeboren kalf. Veroordeelde krijgt strafbladDe overtreding van de Wet dieren rekent de NVWA de veehouder aan, wat betekent dat proces-verbaal wordt opgemaakt en aangeboden aan het Openbaar Ministerie. Het OM kan besluiten de veehouder strafrechtelijk te vervolgen. De rechter kan een geldboete opleggen, maar ook een werk- of gevangenisstraf of het bedrijf van de veehouder stilleggen. Veehouders die veroordeeld worden krijgen een strafblad. 132 overtredingen in 2020In 2020 voerde de NVWA in totaal 171 inspecties uit naar aanleiding van meldingen van mogelijke overtreding van het transportverbod voor hoogdrachtige en pas gekalfde dieren. In 132 gevallen bleek de EU-transportverordening daadwerkelijk overtreden.
0 reacties
|
Veehouder riskeert strafblad bij slacht hoogdrachtige koe
![]() |
Veehouders die hoogdrachtige dieren afvoeren naar een slachthuis riskeren vanaf 1 februari strafrechtelijke vervolging.
Dit meldt de NVWA in een nieuwsbericht op haar website.
Transportverbod ook bij korte afstand
De EU-transportverordening verbiedt het transport van drachtige runderen als de draagtijd voor meer dan 90 procent is verstreken. Dit betekent dat dieren in de laatste vier weken voor de verwachte afkalfdatum niet vervoerd mogen worden. Ook in de eerste week na afkalven mogen dieren niet op transport. Dit geldt volgens de NVWA ook voor vervoer over een korte afstand, zoals tussen verschillende locaties van een bedrijf.
Hoogdrachtig slachten dierenmishandeling
Vanaf 1 februari scherpt de NVWA de handhaving aan als het gaat om het afvoeren van hoogdrachtige runderen voor de slacht. Als een hoogdrachtig rund wordt aangevoerd op een slachthuis kan de verantwoordelijke veehouder hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd. Het aanbieden voor de slacht van een hoogdrachtig dier wordt in het kader van de Wet dieren aangemerkt als dierenmishandeling. Op het moment dat het moederdier sterft stikt immers ook het ongeboren kalf.
Veroordeelde krijgt strafblad
De overtreding van de Wet dieren rekent de NVWA de veehouder aan, wat betekent dat proces-verbaal wordt opgemaakt en aangeboden aan het Openbaar Ministerie. Het OM kan besluiten de veehouder strafrechtelijk te vervolgen. De rechter kan een geldboete opleggen, maar ook een werk- of gevangenisstraf of het bedrijf van de veehouder stilleggen. Veehouders die veroordeeld worden krijgen een strafblad.
132 overtredingen in 2020
In 2020 voerde de NVWA in totaal 171 inspecties uit naar aanleiding van meldingen van mogelijke overtreding van het transportverbod voor hoogdrachtige en pas gekalfde dieren. In 132 gevallen bleek de EU-transportverordening daadwerkelijk overtreden.
REAGEER