dinsdag, 3 november, 2020 Vandaag is de regeling ‘gerichte opkoop veehouderijen’ gepubliceerd in de Staatscourant. Dit betekent dat provincies kunnen starten met de uitkoop van de zogenaamde ‘piekbelasters’, bedrijven met een relatief hoge stikstofuitstoot die zijn gevestigd binnen 10 kilometer van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. 350 miljoen beschikbaarDe uitvoering van deze regeling ligt bij de provincies die hierbij gebiedsgerichte afwegingen kunnen maken. Hierbij kan ook rekening worden gehouden met het realiseren van andere doelen, zoals vernatting van droogtegevoelige gebieden. De overheid benadrukt dat het om een vrijwillige regeling gaat voor boeren die zelf willen stoppen. Provincies hebben vanaf vandaag, via het Rijk, een eerste budget van 100 miljoen euro beschikbaar voor de gerichte opkoop van bedrijven. In totaal is er 350 miljoen euro voor de regeling gereserveerd. Tweede regeling in 2021De opkoop is gericht op herstel van de natuur, maar zou in een gebied ook meer ontwikkeling mogelijk maken voor de boeren die willen blijven. Bovendien ziet de overheid in de opkoop van bedrijven een mogelijkheid om ruimte te maken voor een oplossing van de problematiek van de PAS-melders. Naast de gerichte opkoopregeling komt er volgend jaar nog een tweede stoppersregeling waaraan alle melkvee-, varkens- en pluimveehouders mee kunnen doen, ook als ze niet zijn aangemerkt als piekbelaster.
1 reactie
|
Uitkoop ‘piekbelasters’ kan van start
Vandaag is de regeling ‘gerichte opkoop veehouderijen’ gepubliceerd in de Staatscourant.
Dit betekent dat provincies kunnen starten met de uitkoop van de zogenaamde ‘piekbelasters’, bedrijven met een relatief hoge stikstofuitstoot die zijn gevestigd binnen 10 kilometer van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.
350 miljoen beschikbaar
De uitvoering van deze regeling ligt bij de provincies die hierbij gebiedsgerichte afwegingen kunnen maken. Hierbij kan ook rekening worden gehouden met het realiseren van andere doelen, zoals vernatting van droogtegevoelige gebieden. De overheid benadrukt dat het om een vrijwillige regeling gaat voor boeren die zelf willen stoppen. Provincies hebben vanaf vandaag, via het Rijk, een eerste budget van 100 miljoen euro beschikbaar voor de gerichte opkoop van bedrijven. In totaal is er 350 miljoen euro voor de regeling gereserveerd.
Tweede regeling in 2021
De opkoop is gericht op herstel van de natuur, maar zou in een gebied ook meer ontwikkeling mogelijk maken voor de boeren die willen blijven. Bovendien ziet de overheid in de opkoop van bedrijven een mogelijkheid om ruimte te maken voor een oplossing van de problematiek van de PAS-melders. Naast de gerichte opkoopregeling komt er volgend jaar nog een tweede stoppersregeling waaraan alle melkvee-, varkens- en pluimveehouders mee kunnen doen, ook als ze niet zijn aangemerkt als piekbelaster.
Reacties
Waarom ook niet kalvermesters
REAGEER