dinsdag, 16 maart, 2021 Afgelopen vrijdag leidde een uitspraak van de rechtbank in Noord-Nederland tot de nietigverklaring van een reeds toegekende natuurvergunning van een Fries melkveebedrijf. Niet alleen leidt deze uitspraak tot een voorlopige streep door de nieuwbouwplannen van de veehouders, ook zijn er grote zorgen over wat deze uitspraak voor de gehele veehouderij betekent. Het melkveebedrijf in Ee wilde intern salderen en door onder meer het toepassen van een roostervloer met kleppen in de roosterspleten uitbreiden van 60 naar 90 koeien. Emissiearme stalvloeren geen zekerheidIn de door Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu aangespannen zaak besloot de rechtbank dat er dusdanig veel twijfel heerst omtrent het effect van emissiearme stalvloeren, dat niet onomstotelijk vaststaat dat bij een grotere veestapel de ammoniakuitstoot gelijk blijft. De natuurvergunning is daarom volgens de rechtbank onterecht verleend. RAV-lijst onder vuurDoor deze uitspraak ontstaan veel vragen, waar volgens Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland, nog geen antwoorden op zijn. ‘We zitten met een hele hoop vragen en zijn daarom de uitspraak aan het analyseren. Wat houdt dit in voor de stalsystemen op de RAV-lijst? Ligt hiermee één stalsysteem onder vuur of zijn alle RAV-codes in het geding?’, zo duidt Elshof de kwestie waar LTO zich nu in verdiept. ‘Daarbij vragen we ons af of de vergunningaanvragen op basis van die stalsystemen nu ook op hun gat liggen en wat de uitspraak precies betekent voor weidegang en bemesting.’ Na invoer stikstofwet nieuwe impasseInmiddels is LTO samen met NAJK in gesprek met het ministerie van landbouw. ‘Het kan toch niet zo zijn dat nu de stikstofwet amper een week in werking is we meteen al geconfronteerd worden met zo’n uitspraak en de innovatie in de sector weer stilligt. We zijn daarom in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen repareren’, aldus Elshof. Ook het ministerie van infrastructuur en waterstaat heeft wat haar betreft wat te zeggen. ‘Dit ministerie gaat over de toekenning van systemen aan de RAV-lijsten, dus ook met hen zijn we in gesprek.’ Niet lamleggen door MOBVolgens MOB die de rechtzaak aanspande, zijn met deze uitspraak uitbreidingen in de veehouderijsector vrijwel onmogelijk geworden. Of dat zo is, is volgens Elshof echt nog de vraag. ‘Dat is wel wat MOB graag wil, maar daar zoeken we nog antwoord op. De vraag blijft welke stalsystemen onhoudbaar zijn verklaard. We weten ook dat MOB nog een aantal vergunningen aanvecht in andere provincies. Wat voor gevolgen dat gaat hebben, kunnen we nog niet inschatten’, vertelt Elshof, die aangeeft flauw te worden van de acties van MOB.
2 reacties
|
Trienke Elshof (LTO): ‘We laten sector niet lamleggen door MOB’
![]() |
Afgelopen vrijdag leidde een uitspraak van de rechtbank in Noord-Nederland tot de nietigverklaring van een reeds toegekende natuurvergunning van een Fries melkveebedrijf.
Niet alleen leidt deze uitspraak tot een voorlopige streep door de nieuwbouwplannen van de veehouders, ook zijn er grote zorgen over wat deze uitspraak voor de gehele veehouderij betekent.
Het melkveebedrijf in Ee wilde intern salderen en door onder meer het toepassen van een roostervloer met kleppen in de roosterspleten uitbreiden van 60 naar 90 koeien.
Emissiearme stalvloeren geen zekerheid
In de door Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu aangespannen zaak besloot de rechtbank dat er dusdanig veel twijfel heerst omtrent het effect van emissiearme stalvloeren, dat niet onomstotelijk vaststaat dat bij een grotere veestapel de ammoniakuitstoot gelijk blijft. De natuurvergunning is daarom volgens de rechtbank onterecht verleend.
RAV-lijst onder vuur
Door deze uitspraak ontstaan veel vragen, waar volgens Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland, nog geen antwoorden op zijn. ‘We zitten met een hele hoop vragen en zijn daarom de uitspraak aan het analyseren. Wat houdt dit in voor de stalsystemen op de RAV-lijst? Ligt hiermee één stalsysteem onder vuur of zijn alle RAV-codes in het geding?’, zo duidt Elshof de kwestie waar LTO zich nu in verdiept. ‘Daarbij vragen we ons af of de vergunningaanvragen op basis van die stalsystemen nu ook op hun gat liggen en wat de uitspraak precies betekent voor weidegang en bemesting.’
Na invoer stikstofwet nieuwe impasse
Inmiddels is LTO samen met NAJK in gesprek met het ministerie van landbouw. ‘Het kan toch niet zo zijn dat nu de stikstofwet amper een week in werking is we meteen al geconfronteerd worden met zo’n uitspraak en de innovatie in de sector weer stilligt. We zijn daarom in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen repareren’, aldus Elshof. Ook het ministerie van infrastructuur en waterstaat heeft wat haar betreft wat te zeggen. ‘Dit ministerie gaat over de toekenning van systemen aan de RAV-lijsten, dus ook met hen zijn we in gesprek.’
Niet lamleggen door MOB
Volgens MOB die de rechtzaak aanspande, zijn met deze uitspraak uitbreidingen in de veehouderijsector vrijwel onmogelijk geworden. Of dat zo is, is volgens Elshof echt nog de vraag. ‘Dat is wel wat MOB graag wil, maar daar zoeken we nog antwoord op. De vraag blijft welke stalsystemen onhoudbaar zijn verklaard. We weten ook dat MOB nog een aantal vergunningen aanvecht in andere provincies. Wat voor gevolgen dat gaat hebben, kunnen we nog niet inschatten’, vertelt Elshof, die aangeeft flauw te worden van de acties van MOB.
‘We zitten al bijna drie jaar in deze stikstofimpasse en zo komen we nooit vooruit. Willen we nou wat aan het stikstofprobleem doen of niet? We blijven in gesprek en zoeken oplossingen. We laten ons als sector niet zomaar lamleggen door MOB’, besluit Elshof strijdvaardig.
Reacties
Tsja LTO ( en NAJK ). Jullie
De nieuwe WSN was geen
REAGEER