donderdag, 6 mei, 2021 Op biologische bedrijven is de ammoniakemissie per hectare ongeveer de helft van gangbare bedrijven. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen Livestock Research waarin wordt beschreven wat de effecten van biologische bedrijfsvoering zijn op stikstofverliezen. De totale stikstofverliezen, dus de ammoniakemissie en daarbij de verliezen uit nitraatuitspoeling, zijn op biobedrijven vergeleken met gangbare melkveebedrijven bijna 70% lager volgens de onderzoekers. Veel weide-urenIn het rapport worden hier verschillende oorzaken voor aangegeven. Zo leidt het hoge aantal weide-uren gemiddeld tot lagere ammoniakuitstoot omdat urine en mest op verschillende plaatsen terecht komen in plaats van bij elkaar in de mestkelder. Minder eiwit in het rantsoenDaarnaast ligt de stikstofuitstoot per koe lager op biobedrijven, gezien de gemiddeld lagere melkproductie en door minder eiwit in het rantsoen. In de biologische melkveehouderij worden daarnaast minder koeien per ha gehouden. Ook het niet gebruiken van kunstmest doet een duit in de zak bij de lagere stikstofverliezen. Grondgebonden karakterIn het rapport wordt geconcludeerd dat de biologische melkveehouderij door het grondgebonden karakter en de extensieve bedrijfsvoering meer bij kan dragen aan de reductie van ammoniakemissie dan de biologische pluimvee- en varkenshouderij. De ammoniakemissie per ha op biologische bedrijven ligt volgens de onderzoekers gemiddeld duidelijk lager dan het DZK sectordoel (48 kg NH3/ha). Potentie voor ammoniakreductieDaarom zou grootschalige omvorming van gangbare melkveebedrijven naar biologisch een substantiële bijdrage kunnen leveren aan verminderen van de totale ammoniakemissie in Nederland. Dit kan echter alleen als de melkprijs hoog genoeg blijft, dus bij een goede balans van vraag en aanbod. Aanvullend noemt het rapport dat biologische melkveebedrijven een goede rol kunnen spelen in de bufferzone rond Natura2000 en andere natuurgebieden. Het hele rapport is hier te vinden
2 reacties
|
Totale stikstofverliezen bij biobedrijf bijna 70% lager
![]() |
Op biologische bedrijven is de ammoniakemissie per hectare ongeveer de helft van gangbare bedrijven. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen Livestock Research waarin wordt beschreven wat de effecten van biologische bedrijfsvoering zijn op stikstofverliezen.
De totale stikstofverliezen, dus de ammoniakemissie en daarbij de verliezen uit nitraatuitspoeling, zijn op biobedrijven vergeleken met gangbare melkveebedrijven bijna 70% lager volgens de onderzoekers.
Veel weide-uren
In het rapport worden hier verschillende oorzaken voor aangegeven. Zo leidt het hoge aantal weide-uren gemiddeld tot lagere ammoniakuitstoot omdat urine en mest op verschillende plaatsen terecht komen in plaats van bij elkaar in de mestkelder.
Minder eiwit in het rantsoen
Daarnaast ligt de stikstofuitstoot per koe lager op biobedrijven, gezien de gemiddeld lagere melkproductie en door minder eiwit in het rantsoen. In de biologische melkveehouderij worden daarnaast minder koeien per ha gehouden. Ook het niet gebruiken van kunstmest doet een duit in de zak bij de lagere stikstofverliezen.
Grondgebonden karakter
In het rapport wordt geconcludeerd dat de biologische melkveehouderij door het grondgebonden karakter en de extensieve bedrijfsvoering meer bij kan dragen aan de reductie van ammoniakemissie dan de biologische pluimvee- en varkenshouderij. De ammoniakemissie per ha op biologische bedrijven ligt volgens de onderzoekers gemiddeld duidelijk lager dan het DZK sectordoel (48 kg NH3/ha).
Potentie voor ammoniakreductie
Daarom zou grootschalige omvorming van gangbare melkveebedrijven naar biologisch een substantiële bijdrage kunnen leveren aan verminderen van de totale ammoniakemissie in Nederland. Dit kan echter alleen als de melkprijs hoog genoeg blijft, dus bij een goede balans van vraag en aanbod.
Aanvullend noemt het rapport dat biologische melkveebedrijven een goede rol kunnen spelen in de bufferzone rond Natura2000 en andere natuurgebieden.
Het hele rapport is hier te vinden
Reacties
Iedereen weet dat per saldo
Dat je vervolgens 2 keer
REAGEER