vrijdag, 24 mei, 2019 Minister Schouten verhoogt het afromingspercentage bij de verkoop van fosfaatrechten tijdelijk van tien naar twintig procent. Ook vervallen de fosfaatrechten die tot nu toe zijn afgeroomd. In 2018 is in totaal voor circa 420.000 kg aan fosfaatrechten afgeroomd. Generieke korting voorkomenMet deze maatregelen wil de minister van Landbouw ervoor zorgen dat het aantal fosfaatrechten niet boven het plafond van 84,9 miljoen uitkomt. Op dit moment is circa 85,3 miljoen kg fosfaatrechten toegekend aan de melkveehouderij. ‘Ik realiseer mij dat dit een ingrijpende maatregel is, maar het betreft een noodzakelijke maatregel om een generieke korting te voorkomen’, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten wil daarmee in juni aan de Europese Commissie laten zien dat het aantal fosfaatrechten is verminderd. Voor de verhoging van het afromingspercentage is een wetswijziging nodig. Schouten streeft ernaar deze wijziging zo snel mogelijk in werking te laten treden. Afromingspercentage niet voor 2020 op oude niveauDe minister sluit niet uit dat ze in het najaar het afromingspercentage nog verder verhoogt, als blijkt dat twintig procent niet genoeg is. Pas als de hoeveelheid fosfaatrechten weer onder het sectorplafond komt, wordt de fosfaatbank gevuld met rechten die vanaf dan worden afgeroomd. Het afromingspercentage gaat dan terug naar tien procent, maar dat zal niet eerder zijn dan in 2020. Overschrijding stikstofplafondIn haar brief meldt de minister ook dat de de melkveehouderij in het eerste kwartaal van 2019 wat fosfaatuitstoot betreft met 76,9 miljoen kg onder het nationale plafond uitkwam. Voor stikstofexcretie overschrijdt de melkveehouderij wel het nationale plafond. Het sectorplafond ligt op 281,8 miljoen kg, terwijl de uitstoot in het eerste kwartaal op 288,1 miljoen kg uitkwam. Sectorpartijen lanceren planEerder deze week presenteerden sectorpartijen een plan om de stikstofproductie in de melkveehouderij te verlagen. Hierbij staat communicatie over voer- en managementmaatregelen centraal. Lees hier de volledige Kamerbrief van de minister.
0 reacties
|
Schouten treft maatregelen om aantal fosfaatrechten te verminderen
![]() |
Minister Schouten verhoogt het afromingspercentage bij de verkoop van fosfaatrechten tijdelijk van tien naar twintig procent.
Ook vervallen de fosfaatrechten die tot nu toe zijn afgeroomd. In 2018 is in totaal voor circa 420.000 kg aan fosfaatrechten afgeroomd.
Generieke korting voorkomen
Met deze maatregelen wil de minister van Landbouw ervoor zorgen dat het aantal fosfaatrechten niet boven het plafond van 84,9 miljoen uitkomt. Op dit moment is circa 85,3 miljoen kg fosfaatrechten toegekend aan de melkveehouderij. ‘Ik realiseer mij dat dit een ingrijpende maatregel is, maar het betreft een noodzakelijke maatregel om een generieke korting te voorkomen’, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten wil daarmee in juni aan de Europese Commissie laten zien dat het aantal fosfaatrechten is verminderd.
Voor de verhoging van het afromingspercentage is een wetswijziging nodig. Schouten streeft ernaar deze wijziging zo snel mogelijk in werking te laten treden.
Afromingspercentage niet voor 2020 op oude niveau
De minister sluit niet uit dat ze in het najaar het afromingspercentage nog verder verhoogt, als blijkt dat twintig procent niet genoeg is. Pas als de hoeveelheid fosfaatrechten weer onder het sectorplafond komt, wordt de fosfaatbank gevuld met rechten die vanaf dan worden afgeroomd. Het afromingspercentage gaat dan terug naar tien procent, maar dat zal niet eerder zijn dan in 2020.
Overschrijding stikstofplafond
In haar brief meldt de minister ook dat de de melkveehouderij in het eerste kwartaal van 2019 wat fosfaatuitstoot betreft met 76,9 miljoen kg onder het nationale plafond uitkwam.
Voor stikstofexcretie overschrijdt de melkveehouderij wel het nationale plafond. Het sectorplafond ligt op 281,8 miljoen kg, terwijl de uitstoot in het eerste kwartaal op 288,1 miljoen kg uitkwam.
Sectorpartijen lanceren plan
Eerder deze week presenteerden sectorpartijen een plan om de stikstofproductie in de melkveehouderij te verlagen. Hierbij staat communicatie over voer- en managementmaatregelen centraal.
Lees hier de volledige Kamerbrief van de minister.
REAGEER