dinsdag, 16 januari, 2018 Biologische melkveehouders en acht zuivelondernemingen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor aanvullende normen voor de biologische melkproductie in Nederland. De aanvullende normen voor biomelk zijn onder andere het betrekken van veevoer uit de regio, het verplicht gebruiken van koeborstels in de stal en een aanscherping van de dierdagdosering voor antibiotica die lager is dan 0,75. Op de speciale website van De Natuurweide is het volledige overzicht te vinden. Koploper blijvenDe aanvullende normen zijn eigenlijk een uitbreiding op de wettelijke voorwaarden voor het produceren van biomelk. Die wettelijke voorwaarden zijn op Europees niveau geregeld, maar de Europese wet- en regelgeving biedt op dit moment nog onvoldoende mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. In Nederland ontstond echter de wens bij veehouders, zuivelorganisaties en maatschappelijke organisaties voor een unieke, bovenwettelijke standaard voor biologische zuivel. ‘We willen in Nederland voorop blijven lopen op het gebied van een milieu- en diervriendelijke melkproductie’, vertelt Teunis Jacob Slob, voorzitter van De Natuurweide. De deelnemers aan de samenwerking zijn naast De Natuurweide de zuivelverwerkers Aurora Kaas, Biokaas Kinderdijk, EKO Holland Melk op Maat, Henri Willig, Rouveen Kaasspecialiteiten, Royal A-ware, Vreugdenhil Dairy Foods en Weerribben Zuivel. Gezamenlijk draagvlakDe Natuurweide benadrukt het belang van een gezamenlijk draagvlak onder biologische melkveehouders voor deze aanvullende normen. ‘We hebben een werkgroep met praktiserende melkveehouders opgesteld om tot deze aanvullende normen te komen. Biologische melkveehouders kunnen bij De Natuurweide, maar ook bij de werkgroep terecht voor vragen’, aldus Slob. De Natuurweide en de zuivelondernemingen kozen bij aanvang bewust voor maatregelen die voor iedereen van toepassing zijn en die ook onafhankelijk kunnen worden gecontroleerd. Via de website kunnen biologische melkveehouders inloggen en vast bekijken in hoeverre zij al aan de aanvullende normen voldoen. 2018 opstartjaarHet jaar 2018 fungeert als opstartjaar om te onderzoeken hoe en wanneer de aanvullende normen haalbaar zijn voor de sector. De partijen staan open voor samenwerking met andere zuivelorganisaties.
0 reacties
|
Scherpere normen voor biologische melkveehouderij
Biologische melkveehouders en acht zuivelondernemingen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor aanvullende normen voor de biologische melkproductie in Nederland.
De aanvullende normen voor biomelk zijn onder andere het betrekken van veevoer uit de regio, het verplicht gebruiken van koeborstels in de stal en een aanscherping van de dierdagdosering voor antibiotica die lager is dan 0,75.
Op de speciale website van De Natuurweide is het volledige overzicht te vinden.
Koploper blijven
De aanvullende normen zijn eigenlijk een uitbreiding op de wettelijke voorwaarden voor het produceren van biomelk. Die wettelijke voorwaarden zijn op Europees niveau geregeld, maar de Europese wet- en regelgeving biedt op dit moment nog onvoldoende mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen.
In Nederland ontstond echter de wens bij veehouders, zuivelorganisaties en maatschappelijke organisaties voor een unieke, bovenwettelijke standaard voor biologische zuivel. ‘We willen in Nederland voorop blijven lopen op het gebied van een milieu- en diervriendelijke melkproductie’, vertelt Teunis Jacob Slob, voorzitter van De Natuurweide.
De deelnemers aan de samenwerking zijn naast De Natuurweide de zuivelverwerkers Aurora Kaas, Biokaas Kinderdijk, EKO Holland Melk op Maat, Henri Willig, Rouveen Kaasspecialiteiten, Royal A-ware, Vreugdenhil Dairy Foods en Weerribben Zuivel.
Gezamenlijk draagvlak
De Natuurweide benadrukt het belang van een gezamenlijk draagvlak onder biologische melkveehouders voor deze aanvullende normen. ‘We hebben een werkgroep met praktiserende melkveehouders opgesteld om tot deze aanvullende normen te komen. Biologische melkveehouders kunnen bij De Natuurweide, maar ook bij de werkgroep terecht voor vragen’, aldus Slob.
De Natuurweide en de zuivelondernemingen kozen bij aanvang bewust voor maatregelen die voor iedereen van toepassing zijn en die ook onafhankelijk kunnen worden gecontroleerd. Via de website kunnen biologische melkveehouders inloggen en vast bekijken in hoeverre zij al aan de aanvullende normen voldoen.
2018 opstartjaar
Het jaar 2018 fungeert als opstartjaar om te onderzoeken hoe en wanneer de aanvullende normen haalbaar zijn voor de sector. De partijen staan open voor samenwerking met andere zuivelorganisaties.
REAGEER