vrijdag, 20 november, 2020 Door een oplopende kritieke melkprijs in combinatie met een achterblijvende melkprijsontwikkeling staan de marges in de melkveehouder de laatste jaren onder druk. Bedrijfsontwikkeling wordt ingewikkelder. Tot deze conclusie komen financieel adviseurs in een achtergrondartikel in het novembernummer van Veeteelt. ‘De gemiddelde kritieke melkprijs kruipt steeds dichter naar de gerealiseerde melkprijs. Dit betekent dat er minder financiële ruimte is voor bedrijfsontwikkeling’, duidt Lubbert van Dellen, agromarktdirecteur bij Accon avm de situatie. Extra investeringen nodig‘Eisen aan milieubelasting en grondgebondenheid zullen extra investeringen vragen’, vult Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth, zijn collega aan. ‘En de budgetten voor inkomensondersteuning vanuit de EU staan onder druk, terwijl veehouders meer zullen moeten doen om premies te ontvangen. Daarbij komt dat banken minder financieren op basis van zekerheden en meer op basis van rendement, waarbij strakke aflossingsverplichtingen worden aangehouden.’ Schaalvergroting niet meer dé oplossing‘Waar vroeger schaalvergroting de gemakkelijkste weg was, wordt groeien lastiger’, concludeert Van Dellen. ‘Het vraagt steeds vaker om creatieve oplossingen, bijvoorbeeld in vormen van samenwerking, in financiering of met fiscale oplossingen.’ Ook is simpelweg schaal vergroten volgens hem voor steeds minder melkveebedrijven dé aangewezen oplossing voor bedrijfsontwikkeling. ‘Meer dan ooit wordt het toekomstperspectief van een bedrijf bepaald door hogere opbrengsten, bijvoorbeeld via deelname aan nieuwe marktconcepten met een plus op de melkprijs’, stelt hij vast. Een uitgebreid achtergrondverhaal over de ontwikkeling van de kritieke melkprijs en de consequenties voor bedrijfsontwikkeling leest u in het novembernummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.
0 reacties
|
‘Schaalvergroting niet meer dé oplossing voor krimpende marges’
![]() |
Door een oplopende kritieke melkprijs in combinatie met een achterblijvende melkprijsontwikkeling staan de marges in de melkveehouder de laatste jaren onder druk. Bedrijfsontwikkeling wordt ingewikkelder.
Tot deze conclusie komen financieel adviseurs in een achtergrondartikel in het novembernummer van Veeteelt. ‘De gemiddelde kritieke melkprijs kruipt steeds dichter naar de gerealiseerde melkprijs. Dit betekent dat er minder financiële ruimte is voor bedrijfsontwikkeling’, duidt Lubbert van Dellen, agromarktdirecteur bij Accon avm de situatie.
Extra investeringen nodig
‘Eisen aan milieubelasting en grondgebondenheid zullen extra investeringen vragen’, vult Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth, zijn collega aan. ‘En de budgetten voor inkomensondersteuning vanuit de EU staan onder druk, terwijl veehouders meer zullen moeten doen om premies te ontvangen. Daarbij komt dat banken minder financieren op basis van zekerheden en meer op basis van rendement, waarbij strakke aflossingsverplichtingen worden aangehouden.’
Schaalvergroting niet meer dé oplossing
‘Waar vroeger schaalvergroting de gemakkelijkste weg was, wordt groeien lastiger’, concludeert Van Dellen. ‘Het vraagt steeds vaker om creatieve oplossingen, bijvoorbeeld in vormen van samenwerking, in financiering of met fiscale oplossingen.’ Ook is simpelweg schaal vergroten volgens hem voor steeds minder melkveebedrijven dé aangewezen oplossing voor bedrijfsontwikkeling. ‘Meer dan ooit wordt het toekomstperspectief van een bedrijf bepaald door hogere opbrengsten, bijvoorbeeld via deelname aan nieuwe marktconcepten met een plus op de melkprijs’, stelt hij vast.
Een uitgebreid achtergrondverhaal over de ontwikkeling van de kritieke melkprijs en de consequenties voor bedrijfsontwikkeling leest u in het novembernummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.
REAGEER