vrijdag, 8 februari, 2019 Klooster Martha 64, Klooster Gretha 69 en Klooster Martha 75 zijn de kampioenskoeien die zo’n vijftig jaar geleden de toon zetten op de nationale koeienkeuringen. Ze kwamen uit de stal van Anne Oosterbaan wiens ‘uitzonderlijke fokkerstalent’ in het boek ‘Sa is ’t krekt’ uitgebreid wordt beschreven. De in 2015 op 82-jarige leeftijd overleden Friese veehouder maakte furore in de fh-fokkerij, hield dat ook vol ten tijde van de holsteinisering en was als reactie hierop medeoprichter van het FHRS. Oosterbaan verdient dit boek over zijn leven en werk vooral dankzij zijn ‘wonderlijke talent’ voor fokkerij en veredeling, beschrijft auteur Albert van Keimpema. Na zijn succesvolle koeienfokkerij bleek hij ook Friese paarden, schapen, kippen, duiven, ja zelfs tulpen op een hoger plan te brengen. Intuïtie en nieuwsgierigheidAan de hand van interviews met familie, vrienden en goede bekenden maakt Van Keimpema in zijn boek een reis terug in een boeiende tijd. De vele fokkerijen van Oosterbaan worden beschreven in het licht van revolutionaire ontwikkelingen en bestuurlijke wanorde, die niet altijd even goed uitpakten voor de man die in het boek omschreven wordt als ‘boerenadel’. ‘Zijn intuïtie en nieuwsgierigheid maakten van hem een bijzondere fokker’, beschreef Ids Hellinga, directeur van het KFPS (Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek) én kenner van de koeienfokkerij, tijdens de boekpresentatie. ‘Bovendien had hij een fijn gevoel voor pr.’ ‘Sa is ‘t krekt’ is te bestellen bij auteur Albert van Keimpema (avk@friesjournaal.nl)
1 reactie
|
Sa is ’t krekt: boek over levenswerk van topfokker Anne Oosterbaan
![]() |
Klooster Martha 64, Klooster Gretha 69 en Klooster Martha 75 zijn de kampioenskoeien die zo’n vijftig jaar geleden de toon zetten op de nationale koeienkeuringen. Ze kwamen uit de stal van Anne Oosterbaan wiens ‘uitzonderlijke fokkerstalent’ in het boek ‘Sa is ’t krekt’ uitgebreid wordt beschreven.
De in 2015 op 82-jarige leeftijd overleden Friese veehouder maakte furore in de fh-fokkerij, hield dat ook vol ten tijde van de holsteinisering en was als reactie hierop medeoprichter van het FHRS. Oosterbaan verdient dit boek over zijn leven en werk vooral dankzij zijn ‘wonderlijke talent’ voor fokkerij en veredeling, beschrijft auteur Albert van Keimpema. Na zijn succesvolle koeienfokkerij bleek hij ook Friese paarden, schapen, kippen, duiven, ja zelfs tulpen op een hoger plan te brengen.
Intuïtie en nieuwsgierigheid
Aan de hand van interviews met familie, vrienden en goede bekenden maakt Van Keimpema in zijn boek een reis terug in een boeiende tijd. De vele fokkerijen van Oosterbaan worden beschreven in het licht van revolutionaire ontwikkelingen en bestuurlijke wanorde, die niet altijd even goed uitpakten voor de man die in het boek omschreven wordt als ‘boerenadel’. ‘Zijn intuïtie en nieuwsgierigheid maakten van hem een bijzondere fokker’, beschreef Ids Hellinga, directeur van het KFPS (Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek) én kenner van de koeienfokkerij, tijdens de boekpresentatie. ‘Bovendien had hij een fijn gevoel voor pr.’
‘Sa is ‘t krekt’ is te bestellen bij auteur Albert van Keimpema (avk@friesjournaal.nl)
Reacties
mooi stukje alice; ook had
REAGEER