dinsdag, 18 maart, 2014 Agrarische bedrijven die dicht bij een Natura 2000-gebied liggen, kunnen zich in de toekomst blijven ontwikkelen. Dat is de afspraak die het agrarisch bedrijfsleven vanmorgen met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft gemaakt. De afspraken maken onderdeel uit van de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). In dit programma gaan de overheid en het bedrijfsleven verplichtingen aan om economische ontwikkeling en bescherming van natuur met elkaar te verbinden. Rantsoen aanpassenVeehouderijbedrijven nabij Natura 2000-gebieden moeten in totaal 10 kiloton minder ammoniak uitstoten, maar mogen daarvan 5,6 kiloton benutten als ontwikkelruimte. Netto moet de ammoniakuitstoot dus met 4,4 kiloton afnemen. Daarom moeten bedrijven aanpassingen doen in het rantsoen en in de huisvesting. Ontbindende voorwaardenDijksma noemt langer weiden ook als oplossing voor de ammoniakuitstoot. In de reactie van LTO wordt die maatregel niet expliciet genoemd. Wel wijst LTO op de ontbindende voorwaarden in de PAS-overeenkomst. ‘Wij vragen garanties dat veehouderijbedrijven in redelijkheid ruimte krijgen voor ontwikkeling. Komen die garanties er niet, dan is de overeenkomst wat ons betreft van de baan’, stelt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.
0 reacties
|
Ruimte voor groei nabij Natura 2000-gebied
Agrarische bedrijven die dicht bij een Natura 2000-gebied liggen, kunnen zich in de toekomst blijven ontwikkelen. Dat is de afspraak die het agrarisch bedrijfsleven vanmorgen met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft gemaakt.
De afspraken maken onderdeel uit van de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). In dit programma gaan de overheid en het bedrijfsleven verplichtingen aan om economische ontwikkeling en bescherming van natuur met elkaar te verbinden.
Rantsoen aanpassen
Veehouderijbedrijven nabij Natura 2000-gebieden moeten in totaal 10 kiloton minder ammoniak uitstoten, maar mogen daarvan 5,6 kiloton benutten als ontwikkelruimte. Netto moet de ammoniakuitstoot dus met 4,4 kiloton afnemen. Daarom moeten bedrijven aanpassingen doen in het rantsoen en in de huisvesting.
Door mais en gras met elkaar af te wisselen daalt de ammoniakemissie bijvoorbeeld. Het scheiden van mest en urine op de vloer van stallen draagt evenzeer bij aan een lagere emissie van ammoniak.
Ontbindende voorwaarden
Dijksma noemt langer weiden ook als oplossing voor de ammoniakuitstoot. In de reactie van LTO wordt die maatregel niet expliciet genoemd. Wel wijst LTO op de ontbindende voorwaarden in de PAS-overeenkomst. ‘Wij vragen garanties dat veehouderijbedrijven in redelijkheid ruimte krijgen voor ontwikkeling. Komen die garanties er niet, dan is de overeenkomst wat ons betreft van de baan’, stelt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.
REAGEER