woensdag, 4 maart, 2020 De onderzoekers van het Mesdagfonds hebben volgens het RIVM een fout gemaakt bij de berekening van het aandeel van de landbouw in de depositie van stikstof. Dit meldt het instituut in een verklaring. Ontkend wordt dat er sprake zou zijn van een ‘bug’ in het rekenmodel. Het RIVM heeft de gepresenteerde cijfers en berekeningen van het Mesdagfonds uitgebreid bestudeerd en komt tot de conclusie dat er twee rekenfouten zijn gemaakt. Bijdrage landbouw onderschatWat precies het effect hiervan is op de uitkomsten kan volgens het instituut alleen via een herberekening worden vastgesteld. Wel is volgens de onderzoekers duidelijk dat de bijdragen aan de stikstofdepositie van de sectoren verkeer, scheepvaart en industrie aanzienlijk zijn overschat en dat de bijdrage van de landbouw is onderschat. Van een ‘bug’ in het rekenmodel is, in tegenstelling tot wat het Mesdagfonds eerder meldde, volgens het RIVM geen sprake. Het RIVM heeft de bevindingen inmiddels besproken met de onderzoekers van het Mesdagfonds. Ook fout in eigen berekeningOverigens heeft het RIVM ook een fout in de eigen berekeningen rechtgezet. Als wordt gekeken naar de oppervlaktes stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden is de bijdrage van de landbouw aan de stikstofdepositie volgens het RIVM niet 45 procent zoals eerder gemeld, maar 41 procent. In de verklaring wordt daarbij ook opgemerkt dat de bijdragen van verschillende sectoren per gebied sterk verschillen.
0 reacties
|
RIVM: ‘Geen bug maar rekenfouten Mesdagfonds’
![]() |
De onderzoekers van het Mesdagfonds hebben volgens het RIVM een fout gemaakt bij de berekening van het aandeel van de landbouw in de depositie van stikstof. Dit meldt het instituut in een verklaring. Ontkend wordt dat er sprake zou zijn van een ‘bug’ in het rekenmodel.
Het RIVM heeft de gepresenteerde cijfers en berekeningen van het Mesdagfonds uitgebreid bestudeerd en komt tot de conclusie dat er twee rekenfouten zijn gemaakt.
Bijdrage landbouw onderschat
Wat precies het effect hiervan is op de uitkomsten kan volgens het instituut alleen via een herberekening worden vastgesteld. Wel is volgens de onderzoekers duidelijk dat de bijdragen aan de stikstofdepositie van de sectoren verkeer, scheepvaart en industrie aanzienlijk zijn overschat en dat de bijdrage van de landbouw is onderschat. Van een ‘bug’ in het rekenmodel is, in tegenstelling tot wat het Mesdagfonds eerder meldde, volgens het RIVM geen sprake. Het RIVM heeft de bevindingen inmiddels besproken met de onderzoekers van het Mesdagfonds.
Ook fout in eigen berekening
Overigens heeft het RIVM ook een fout in de eigen berekeningen rechtgezet. Als wordt gekeken naar de oppervlaktes stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden is de bijdrage van de landbouw aan de stikstofdepositie volgens het RIVM niet 45 procent zoals eerder gemeld, maar 41 procent. In de verklaring wordt daarbij ook opgemerkt dat de bijdragen van verschillende sectoren per gebied sterk verschillen.
REAGEER