maandag, 16 december, 2019 De rechter van de Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat het aan de Staat der Nederlanden zelf is of ze stikstofemissiedata wil vrijgeven. Op deze data is het eerste advies van het Adviescollege Stikstofproblematiek gebaseerd. De stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim hadden het kort geding aangespannen om te kunnen controleren of de stikstofbronnen voldoende in beeld zijn bij het beleid. Er zijn aanwijzingen dat dit niet het geval is. Tijdens de zitting bleek dat voor de industrie een ondergrens van 10.000 kilo ammoniak of stikstofoxiden wordt gehanteerd. Duizenden industriële bedrijven zijn daardoor niet opgenomen in het stikstofmodel. Voor veehouderijen is die ondergrens er niet, daar is volgens de stichtingen zelfs de laatste koe in beeld. Vóór 1 januari duidelijkheidDe rechter laat het openbaar maken van de data aan de Staat. Wel moet de overheid voor 1 januari haar besluit kenbaar maken en deze duidelijk beargumenteren. Beide stichtingen zijn verbaasd over de uitspraak omdat het RIVM en de minister van LNV de afgelopen tijd regelmatig hebben benadrukt openheid en transparantie na te streven. Morgen debatteert en stemt de Eerste Kamer over de Spoedwet stikstof en woensdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek. Het verbaast de stichtingen dat dit gebeurt zonder dat de data controleerbaar is.
0 reacties
|
Rechter laat vrijgave stikstofdata aan de Staat
De rechter van de Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat het aan de Staat der Nederlanden zelf is of ze stikstofemissiedata wil vrijgeven. Op deze data is het eerste advies van het Adviescollege Stikstofproblematiek gebaseerd.
De stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim hadden het kort geding aangespannen om te kunnen controleren of de stikstofbronnen voldoende in beeld zijn bij het beleid.
Er zijn aanwijzingen dat dit niet het geval is. Tijdens de zitting bleek dat voor de industrie een ondergrens van 10.000 kilo ammoniak of stikstofoxiden wordt gehanteerd. Duizenden industriële bedrijven zijn daardoor niet opgenomen in het stikstofmodel. Voor veehouderijen is die ondergrens er niet, daar is volgens de stichtingen zelfs de laatste koe in beeld.
Vóór 1 januari duidelijkheid
De rechter laat het openbaar maken van de data aan de Staat. Wel moet de overheid voor 1 januari haar besluit kenbaar maken en deze duidelijk beargumenteren. Beide stichtingen zijn verbaasd over de uitspraak omdat het RIVM en de minister van LNV de afgelopen tijd regelmatig hebben benadrukt openheid en transparantie na te streven. Morgen debatteert en stemt de Eerste Kamer over de Spoedwet stikstof en woensdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek. Het verbaast de stichtingen dat dit gebeurt zonder dat de data controleerbaar is.
REAGEER