vrijdag, 5 augustus, 2016 Het is tijd voor een ingrijpende hervorming van de melkveesector, zo waarschuwt de Rabobank vandaag in dagblad Trouw. Door de lage melkprijs hebben veel melkveehouders moeite om het hoofd boven water te houden. De Rabobank signaleert dat een derde van de melkveehouders krap bij kas zit. Accountantskantoor Flynth denkt dat bijna de helft van de melkveehouders bij de huidige lage prijzen binnen een jaar door de financiële reserves heen is. Vergelijking met varkens en glastuinbouwRuud Huirne, agri-directeur bij de Rabobank, stelt dat er behoefte is aan een toekomstplan. Hij vindt dat daarmee niet gewacht kan worden en dat de boerenorganisaties aan zet zijn om dat op te stellen. Huirne wijst erop dat in de varkenssector en glastuinbouw vaak het verwijt komt dat de problemen te lang op hun beloop zijn gelaten. Advies voor verbeteringHuirne vindt dat de ideeën die melkveehouders nu formuleren voor duurzame landbouw, niet voldoende zijn. ‘Maak producten waarvoor de consument een hogere prijs wil betalen, breng de mest- en fosfaatproblemen onder controle en zorg voor een beter maatschappelijk imago’, is zijn advies. Reacties uit de sectorEconomisch adviseur Henk van Dijk van Flynth onderschrijft de noodzaak voor een deltaplan. LTO vindt de roep om een deltaplan overdreven. Voorzitter Kees Romijn wijst op het toekomstscenario dat de werkgroep Duurzame Zuivelketen opstelt. Tjeerd de Groot, directeur van NZO, wijst erop dat de sector al verandert. Hij stelt dat de sector sterk genoeg is om hier doorheen te komen. ‘We zullen eraan moeten wennen dat prijzen fluctueren en er moet worden gespaard als het goed gaat. De verwachting is nog steeds dat in 2025 de vraag naar melk in de wereld hoger is dan het aanbod.’
0 reacties
|
Rabobank wil deltaplan voor melkveesector
![]() |
Het is tijd voor een ingrijpende hervorming van de melkveesector, zo waarschuwt de Rabobank vandaag in dagblad Trouw.
Door de lage melkprijs hebben veel melkveehouders moeite om het hoofd boven water te houden. De Rabobank signaleert dat een derde van de melkveehouders krap bij kas zit. Accountantskantoor Flynth denkt dat bijna de helft van de melkveehouders bij de huidige lage prijzen binnen een jaar door de financiële reserves heen is.
Vergelijking met varkens en glastuinbouw
Ruud Huirne, agri-directeur bij de Rabobank, stelt dat er behoefte is aan een toekomstplan. Hij vindt dat daarmee niet gewacht kan worden en dat de boerenorganisaties aan zet zijn om dat op te stellen. Huirne wijst erop dat in de varkenssector en glastuinbouw vaak het verwijt komt dat de problemen te lang op hun beloop zijn gelaten.
Advies voor verbetering
Huirne vindt dat de ideeën die melkveehouders nu formuleren voor duurzame landbouw, niet voldoende zijn. ‘Maak producten waarvoor de consument een hogere prijs wil betalen, breng de mest- en fosfaatproblemen onder controle en zorg voor een beter maatschappelijk imago’, is zijn advies.
Reacties uit de sector
Economisch adviseur Henk van Dijk van Flynth onderschrijft de noodzaak voor een deltaplan. LTO vindt de roep om een deltaplan overdreven. Voorzitter Kees Romijn wijst op het toekomstscenario dat de werkgroep Duurzame Zuivelketen opstelt.
Tjeerd de Groot, directeur van NZO, wijst erop dat de sector al verandert. Hij stelt dat de sector sterk genoeg is om hier doorheen te komen. ‘We zullen eraan moeten wennen dat prijzen fluctueren en er moet worden gespaard als het goed gaat. De verwachting is nog steeds dat in 2025 de vraag naar melk in de wereld hoger is dan het aanbod.’
REAGEER