vrijdag, 2 oktober, 2020 In een pagina grote advertentie achterop het dagblad Trouw reageert producent Abbot Kinney’s vandaag op de aantijging van het onrechtmatige gebruik van de naam yoghurt voor hun plantaardige producten. Eind augustus kreeg de Abbot Kinney’s, een producent van plantaardige alternatieven voor zuivel, een brief van de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie (NZO en BCZ). Hierin stond dat volgens de wet een product alleen yoghurt mag heten, wanneer het afkomstig is uit de melkklieren van een dier. De producten die Abbot Kinney’s maakt, kennen hun basis in biologische kokosmelk, haver en amandelen. Op hun site en social media werden deze als plantaardig yoghurt aangeprijsd. Yoghurt wordt yogIn de advertentie bedankt Abbot Kinney’s, dat sinds twee jaar onderdeel is natuurvoedingsconcern Wessanen, de zuivelindustrie voor de brief, omdat het hen inspireerde om het woord 'hurt' voortaan weg te laten uit de naam voor de plantaardige yoghurt. Hurt betekent in het Engels ‘pijn’, en dat past volgens Abbot Kinney’s niet bij hun producten. Voortaan gebruiken ze dus alleen de naam Yog. SchnitzelgateDe discussie over naamgebruik lijkt veel op ‘schnitzelgate’ in 2017. In dat jaar veranderde de Vegetarische Slager productnamen naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA) over naamgebruik in onder meer ‘kipstuckjes’ en ‘visvrije tonyn.’
0 reacties
|
Plantaardige yoghurt mag geen yoghurt heten
In een pagina grote advertentie achterop het dagblad Trouw reageert producent Abbot Kinney’s vandaag op de aantijging van het onrechtmatige gebruik van de naam yoghurt voor hun plantaardige producten.
Eind augustus kreeg de Abbot Kinney’s, een producent van plantaardige alternatieven voor zuivel, een brief van de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie (NZO en BCZ). Hierin stond dat volgens de wet een product alleen yoghurt mag heten, wanneer het afkomstig is uit de melkklieren van een dier. De producten die Abbot Kinney’s maakt, kennen hun basis in biologische kokosmelk, haver en amandelen. Op hun site en social media werden deze als plantaardig yoghurt aangeprijsd.
Yoghurt wordt yog
In de advertentie bedankt Abbot Kinney’s, dat sinds twee jaar onderdeel is natuurvoedingsconcern Wessanen, de zuivelindustrie voor de brief, omdat het hen inspireerde om het woord 'hurt' voortaan weg te laten uit de naam voor de plantaardige yoghurt. Hurt betekent in het Engels ‘pijn’, en dat past volgens Abbot Kinney’s niet bij hun producten. Voortaan gebruiken ze dus alleen de naam Yog.
Schnitzelgate
De discussie over naamgebruik lijkt veel op ‘schnitzelgate’ in 2017. In dat jaar veranderde de Vegetarische Slager productnamen naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA) over naamgebruik in onder meer ‘kipstuckjes’ en ‘visvrije tonyn.’
REAGEER