zaterdag, 22 januari, 2022 Overijssel is de eerste provincie die het mogelijk maakt om stikstofreductie via managementmaatregelen vast te leggen in een NB-vergunning. Melkveehouders uit deze provincie kunnen vanaf dit jaar de stikstofreductie die ze met hun bedrijfsvoering realiseren, bedrijfsspecifiek inboeken. Dat gebeurt met behulp van de TAN uit de KringloopWijzer. De TAN is totaal ammoniakaal N (stikstof), ofwel de stikstof in de mest die makkelijk is om te vormen in ammoniak. Borging door commissie van deskundigen‘Als voorwaarde stellen we de eis dat de maatregelen gerealiseerd zijn en aantoonbaar stikstof reduceren, inclusief een goede wijze van borging’, vertelt Jurgen Neimeijer, beleidsontwikkelaar bij de provincie Overijssel. Die borging zal door een commissie van deskundigen worden beoordeeld. Is de commissie akkoord, dan kan de reductie in de NB-vergunning worden opgenomen. Mogelijke maatregelen zijn meer weiden, minder eiwit voeren en mest verdunnen met water. Vertrouwen in standhouding bij rechterOverijssel heeft ervaring met deze manier van werken en heeft er daarom vertrouwen in dat deze aanpak ook bij de rechter standhoudt. ‘Deze mogelijkheid van onderbouwen staat eigenlijk al in de wet. De RAV-lijst gebruiken we nu als een checklist die aantoonbaar werkt, maar de wet biedt ook ruimte om op alternatieve manieren de bewijslast rond te krijgen. Wij willen ook die kansen benutten’, geeft Neimeijer aan. WUR-onderzoeker Gerard Migchels draagt maatregelen aan die de commissie beoordeelt. Hij ziet de KringloopWijzer als een belangrijk instrument dat borging kan ondersteunen. AchtergrondverhaalHet januarinummer van Veeteelt, dat deze week verschenen is, bevat een achtergrondverhaal over de mogelijkheden om stikstof te reduceren door het nemen van managementmaatregelen.
1 reactie
|
Overijssel bijt spits af met stikstofreductie via management
Overijssel is de eerste provincie die het mogelijk maakt om stikstofreductie via managementmaatregelen vast te leggen in een NB-vergunning.
Melkveehouders uit deze provincie kunnen vanaf dit jaar de stikstofreductie die ze met hun bedrijfsvoering realiseren, bedrijfsspecifiek inboeken. Dat gebeurt met behulp van de TAN uit de KringloopWijzer. De TAN is totaal ammoniakaal N (stikstof), ofwel de stikstof in de mest die makkelijk is om te vormen in ammoniak.
Borging door commissie van deskundigen
‘Als voorwaarde stellen we de eis dat de maatregelen gerealiseerd zijn en aantoonbaar stikstof reduceren, inclusief een goede wijze van borging’, vertelt Jurgen Neimeijer, beleidsontwikkelaar bij de provincie Overijssel.
Die borging zal door een commissie van deskundigen worden beoordeeld. Is de commissie akkoord, dan kan de reductie in de NB-vergunning worden opgenomen. Mogelijke maatregelen zijn meer weiden, minder eiwit voeren en mest verdunnen met water.
Vertrouwen in standhouding bij rechter
Overijssel heeft ervaring met deze manier van werken en heeft er daarom vertrouwen in dat deze aanpak ook bij de rechter standhoudt. ‘Deze mogelijkheid van onderbouwen staat eigenlijk al in de wet. De RAV-lijst gebruiken we nu als een checklist die aantoonbaar werkt, maar de wet biedt ook ruimte om op alternatieve manieren de bewijslast rond te krijgen. Wij willen ook die kansen benutten’, geeft Neimeijer aan.
WUR-onderzoeker Gerard Migchels draagt maatregelen aan die de commissie beoordeelt. Hij ziet de KringloopWijzer als een belangrijk instrument dat borging kan ondersteunen.
Achtergrondverhaal
Het januarinummer van Veeteelt, dat deze week verschenen is, bevat een achtergrondverhaal over de mogelijkheden om stikstof te reduceren door het nemen van managementmaatregelen.
Reacties
wens de agrarische succes in
REAGEER