dinsdag, 4 juni, 2019 Het is niet zeker dat er een verband is tussen de afname van weidevogels en gewasbeschermers in mest. Dat concludeert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Die conclusie volgt op een analyse van een eerder verschenen onderzoek over de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en de afname van weidevogels. Het onderzoek van Buijs en Mantingh, dat eerder dit jaar verscheen, claimt dat er een verband is tussen chemische stoffen in mest en de afname van weidevogels in Nederland. Ongegronde conclusieHet Ctgb noemt het uitvoeren van een dergelijk onderzoek belangrijk, maar ziet na analyse ook enige wetenschappelijke hiaten in de monsterneming. Hierdoor zijn de resultaten minder betrouwbaar. Ook worden de toegestane concentraties van gewasbeschermers en biociden in de bodem niet overschreden. De conclusie van het onderzoek dat de chemische stoffen in mest een directe veroorzaker zijn van de afname van weidevogels wordt daarom door het Ctgb gezien als ongegrond. Verder onderzoekHet Ctgb ziet naar aanleiding van het onderzoek dan ook geen reden om de huidige toelatingen voor gewasbeschermers en biociden te herzien. Wel geeft het onderzoek van Buijs en Mantingh volgens Ctgb aan dat een nieuw onderzoek naar het verband tussen chemische stoffen en de weidevogelstand wenselijk is.
1 reactie
|
Onzeker verband tussen afname weidevogels en gewasbeschermers
![]() |
Het is niet zeker dat er een verband is tussen de afname van weidevogels en gewasbeschermers in mest. Dat concludeert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Die conclusie volgt op een analyse van een eerder verschenen onderzoek over de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en de afname van weidevogels.
Het onderzoek van Buijs en Mantingh, dat eerder dit jaar verscheen, claimt dat er een verband is tussen chemische stoffen in mest en de afname van weidevogels in Nederland.
Ongegronde conclusie
Het Ctgb noemt het uitvoeren van een dergelijk onderzoek belangrijk, maar ziet na analyse ook enige wetenschappelijke hiaten in de monsterneming. Hierdoor zijn de resultaten minder betrouwbaar. Ook worden de toegestane concentraties van gewasbeschermers en biociden in de bodem niet overschreden.
De conclusie van het onderzoek dat de chemische stoffen in mest een directe veroorzaker zijn van de afname van weidevogels wordt daarom door het Ctgb gezien als ongegrond.
Verder onderzoek
Het Ctgb ziet naar aanleiding van het onderzoek dan ook geen reden om de huidige toelatingen voor gewasbeschermers en biociden te herzien. Wel geeft het onderzoek van Buijs en Mantingh volgens Ctgb aan dat een nieuw onderzoek naar het verband tussen chemische stoffen en de weidevogelstand wenselijk is.
Reacties
Wie onderzoekt de correlatie
REAGEER