dinsdag, 20 april, 2021 Het ministerie van Landbouw van Nieuw-Zeeland heeft een verbod afgekondigd op vervoer van levend vee over zee. Over twee jaar gaat het verbod in, zodat er tijd is om de handel geleidelijk stop te zetten, zo meldt Radio New Zealand. Vorig jaar werden nog meer dan 100.000 stuks fokvee naar China verscheept, goed voor ruim 255 miljoen dollar. Levende export over zee vertegenwoordigt ongeveer 0,2 procent van de exportinkomsten van Nieuw-Zeeland in de primaire sector sinds 2015. De reden voor het verbod is dan ook niet economisch, maar berust op dierwelzijn. Na ingang van het verbod is export per luchtvaart nog wel mogelijk. Welzijn in geding tijdens verschepingTwee jaar geleden werd onderzocht wat de gevolgen van verscheping van vee zijn voor dierwelzijn. Volgens de minister van Landbouw van Nieuw-Zeeland, Damien O’Connor, heeft het land wat goed dierwelzijn betreft een reputatie hoog te houden en komt deze in het geding door vee levend te verschepen. Het welzijn van vee tijdens de boottocht is volgens O’Connor namelijk niet te waarborgen. Inkomensderving voor veehoudersVolgens David Hayman, de woordvoerder van exporteursvereniging Animal Genetics Trade Association, is het een slecht overwogen besluit. Het vee dat wordt vervoerd is namelijk overtollig in Nieuw-Zeeland, maar kan als waardevol fokvee worden gebruikt in China. Volgens Hayman zullen de 150.000 overtollige kalveren voortaan geslacht moeten worden in plaats van verkocht, wat ook een grote inkomensderving is voor veel veehouders. Meer informatie over het afgekondigde verbod is, in het Engels, hier te vinden.
0 reacties
|
Nieuw-Zeeland verbiedt veetransport over zee
Het ministerie van Landbouw van Nieuw-Zeeland heeft een verbod afgekondigd op vervoer van levend vee over zee. Over twee jaar gaat het verbod in, zodat er tijd is om de handel geleidelijk stop te zetten, zo meldt Radio New Zealand.
Vorig jaar werden nog meer dan 100.000 stuks fokvee naar China verscheept, goed voor ruim 255 miljoen dollar. Levende export over zee vertegenwoordigt ongeveer 0,2 procent van de exportinkomsten van Nieuw-Zeeland in de primaire sector sinds 2015. De reden voor het verbod is dan ook niet economisch, maar berust op dierwelzijn. Na ingang van het verbod is export per luchtvaart nog wel mogelijk.
Welzijn in geding tijdens verscheping
Twee jaar geleden werd onderzocht wat de gevolgen van verscheping van vee zijn voor dierwelzijn. Volgens de minister van Landbouw van Nieuw-Zeeland, Damien O’Connor, heeft het land wat goed dierwelzijn betreft een reputatie hoog te houden en komt deze in het geding door vee levend te verschepen. Het welzijn van vee tijdens de boottocht is volgens O’Connor namelijk niet te waarborgen.
Inkomensderving voor veehouders
Volgens David Hayman, de woordvoerder van exporteursvereniging Animal Genetics Trade Association, is het een slecht overwogen besluit. Het vee dat wordt vervoerd is namelijk overtollig in Nieuw-Zeeland, maar kan als waardevol fokvee worden gebruikt in China. Volgens Hayman zullen de 150.000 overtollige kalveren voortaan geslacht moeten worden in plaats van verkocht, wat ook een grote inkomensderving is voor veel veehouders.
Meer informatie over het afgekondigde verbod is, in het Engels, hier te vinden.
REAGEER