maandag, 30 november, 2020 Belangenorganisatie Netwerk Grondig wil in 2021 het onderwerp kalverimport agenderen en hier met alle belanghebbenden een open dialoog over voeren. De organisatie vraagt zich af of de import van honderdduizenden kalveren per jaar nog wel van deze tijd is. 850.000 kalveren op jaarbasisDoor 2021 uit te roepen tot het Jaar van het importkalf, wil Netwerk Grondig het onderwerp bediscussiëren met partijen van binnen en buiten de landbouw. ‘De Nederlandse veehouderij als geheel staat voor uitdagingen op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn. De stikstofcrisis luidt een decennium in waar opkoopregelingen en stevige reductiemaatregelen Nederlands (melk)vee zwaar treft. Hoe verhoudt zich daartoe dan ongelimiteerde import van circa 850.000 kalveren op jaarbasis?’, zo stelt het boerennetwerk. Als landbouw bediscussiërenNetwerk Grondig neemt niet de positie van tegenstander van de kalverimport in, maar wil het onderwerp wel graag bediscussiëren als landbouw, voordat derde partijen dit doen. ‘De werkgelegenheid in de vleeskalversector bedraagt voor de totale kalverketen circa 8.000 fte’s. De toegevoegde waarde is 1,3 miljard euro. Daar kan niet zomaar aan voorbij worden gegaan.’ Nut van stikstofmaatregelenHet stuit volgens Netwerk Grondig echter een groeiend aantal melkveehouders tegen de borst dat importkalveren de markt verstoren wat prijsstelling voor de Nederlandse kalveren betreft. Ook zijn eisen aan diergezondheid nauwelijks traceerbaar en bovendien is het risico van ziekte-insleep voor de Nederlandse veehouderij altijd aanwezig. Daarbij vragen boeren zich af of hun stikstofmaatregelen wel hout snijden als er jaarlijks zoveel kalveren vanuit het buitenland ons land blijven binnenkomen. Advies aan Tweede KamerDe website www.jaarvanhetimportkalf.nl vormt het digitale platform waarop opinies kunnen worden gegeven en waar uitkomsten worden gepubliceerd. Nog voor de zomer gaat op basis van de verzamelde informatie een kalfimportadvies naar de Tweede Kamer en de minister van LNV.
0 reacties
|
Netwerk Grondig wil discussie voeren over kalverimport
Belangenorganisatie Netwerk Grondig wil in 2021 het onderwerp kalverimport agenderen en hier met alle belanghebbenden een open dialoog over voeren.
De organisatie vraagt zich af of de import van honderdduizenden kalveren per jaar nog wel van deze tijd is.
850.000 kalveren op jaarbasis
Door 2021 uit te roepen tot het Jaar van het importkalf, wil Netwerk Grondig het onderwerp bediscussiëren met partijen van binnen en buiten de landbouw. ‘De Nederlandse veehouderij als geheel staat voor uitdagingen op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn. De stikstofcrisis luidt een decennium in waar opkoopregelingen en stevige reductiemaatregelen Nederlands (melk)vee zwaar treft. Hoe verhoudt zich daartoe dan ongelimiteerde import van circa 850.000 kalveren op jaarbasis?’, zo stelt het boerennetwerk.
Als landbouw bediscussiëren
Netwerk Grondig neemt niet de positie van tegenstander van de kalverimport in, maar wil het onderwerp wel graag bediscussiëren als landbouw, voordat derde partijen dit doen. ‘De werkgelegenheid in de vleeskalversector bedraagt voor de totale kalverketen circa 8.000 fte’s. De toegevoegde waarde is 1,3 miljard euro. Daar kan niet zomaar aan voorbij worden gegaan.’
Nut van stikstofmaatregelen
Het stuit volgens Netwerk Grondig echter een groeiend aantal melkveehouders tegen de borst dat importkalveren de markt verstoren wat prijsstelling voor de Nederlandse kalveren betreft. Ook zijn eisen aan diergezondheid nauwelijks traceerbaar en bovendien is het risico van ziekte-insleep voor de Nederlandse veehouderij altijd aanwezig. Daarbij vragen boeren zich af of hun stikstofmaatregelen wel hout snijden als er jaarlijks zoveel kalveren vanuit het buitenland ons land blijven binnenkomen.
Advies aan Tweede Kamer
De website www.jaarvanhetimportkalf.nl vormt het digitale platform waarop opinies kunnen worden gegeven en waar uitkomsten worden gepubliceerd. Nog voor de zomer gaat op basis van de verzamelde informatie een kalfimportadvies naar de Tweede Kamer en de minister van LNV.
REAGEER