dinsdag, 22 oktober, 2019 Volgens minister Schouten is een drempelwaarde van stikstof zoals die in Duitsland wordt gehanteerd, niet mogelijk in Nederland. Dit meldt ze in de beantwoording van schriftelijke Kamervragen van Baudet. Baudet vraagt of de minister bereid is het Nederlandse beleid om te vormen, met het Duitse beleid als voorbeeld. In Duitsland geldt een drempelwaarde van 7 mol. In haar uitgebreide uitleg concludeert minister Schouten dat een drempelwaarde in Nederland niet mogelijk is. Cumulatieve stikstofdepositieDit komt omdat bij een drempelwaarde zoals die in Duitsland wordt gehanteerd, geen rekening gehouden wordt met de cumulatieve stikstofdepositie. Juist de opgetelde depositie is de veroorzaker van de overschrijding van de kritische depositiewaarde in de Nederlandse Natura 2000-gebieden. DrempelwaardeTenzij kan worden aangetoond dat een drempelwaarde ook de cumulatieve stikstofdepositie onder de kritische grens kan houden, voldoet een dergelijk beleid volgens Schouten niet aan de Habitatrichtlijn. Daardoor oordeelt de Raad van State dat een beleid met een drempelwaarde die geen rekening houdt met cumulatie, in Nederland niet mogelijk is. VergunningverleningDe minister noemt verder dat de vergunningverlening in andere landen soepeler verloopt, omdat de kritische depositiewaarde in deze landen minder vaak wordt overschreden. Aangezien het land in Nederland intensief gebruikt wordt voor verschillende stikstofuitstotende activiteiten, ook dichtbij Natura 2000-gebieden, wordt de depositiegrens in Nederland eerder overschreden dan in Duitsland. Alle vragen en antwoorden zijn te lezen via deze link.
0 reacties
|
Nederlandse stikstofsituatie niet vergelijkbaar met Duitse
Volgens minister Schouten is een drempelwaarde van stikstof zoals die in Duitsland wordt gehanteerd, niet mogelijk in Nederland. Dit meldt ze in de beantwoording van schriftelijke Kamervragen van Baudet.
Baudet vraagt of de minister bereid is het Nederlandse beleid om te vormen, met het Duitse beleid als voorbeeld. In Duitsland geldt een drempelwaarde van 7 mol. In haar uitgebreide uitleg concludeert minister Schouten dat een drempelwaarde in Nederland niet mogelijk is.
Cumulatieve stikstofdepositie
Dit komt omdat bij een drempelwaarde zoals die in Duitsland wordt gehanteerd, geen rekening gehouden wordt met de cumulatieve stikstofdepositie. Juist de opgetelde depositie is de veroorzaker van de overschrijding van de kritische depositiewaarde in de Nederlandse Natura 2000-gebieden.
Drempelwaarde
Tenzij kan worden aangetoond dat een drempelwaarde ook de cumulatieve stikstofdepositie onder de kritische grens kan houden, voldoet een dergelijk beleid volgens Schouten niet aan de Habitatrichtlijn. Daardoor oordeelt de Raad van State dat een beleid met een drempelwaarde die geen rekening houdt met cumulatie, in Nederland niet mogelijk is.
Vergunningverlening
De minister noemt verder dat de vergunningverlening in andere landen soepeler verloopt, omdat de kritische depositiewaarde in deze landen minder vaak wordt overschreden. Aangezien het land in Nederland intensief gebruikt wordt voor verschillende stikstofuitstotende activiteiten, ook dichtbij Natura 2000-gebieden, wordt de depositiegrens in Nederland eerder overschreden dan in Duitsland.
Alle vragen en antwoorden zijn te lezen via deze link.
REAGEER