woensdag, 10 juni, 2015 Als het aan het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ligt, wordt er in de op handen zijnde wetgeving rondom fosfaatproductie, geen ruimte gemaakt voor knelgevallen. De agrarische jongerenorganisatie stuurde gisteren een uitgebreide nieuwsbrief aan haar leden waarin het ingenomen standpunt over de oplossing van het overschrijden van het fosfaatproductie plafond uiteen wordt gezet. Behoefte aan duidelijkheid‘We krijgen veel vragen waarom we als NAJK nu al een keus maken over de invoering van fosfaatrechten’, zo vertelt Koen Bolscher, dagelijks bestuurder bij NAJK. ‘We lopen met onze keus niet voor de muziek uit, maar proberen duidelijkheid te scheppen. Dat is waar behoefte aan is.’ Afromen niet eerlijkDat NAJK kiest om geen knelgevallenregeling op te nemen komt volgens Bolscher omdat bij invoering van zo’n regeling fosfaatruimte van de ene veehouder bij de andere veehouder terecht zal komen. ‘Het fosfaatplafond staat vast. Als je iemand wat meer gunt omdat hij een stal aan het bouwen is, zal deze hoeveelheid fosfaat bij een ander veehouder vandaan gehaald moeten worden. Je zou fosfaatrechten kunnen ‘afromen’, maar dat vinden we niet eerlijk en daar zijn we op tegen.’ Geen uitwisseling rosfaatrechten tussen sectorenNAJK stelt verder in de brief dat uitwisseling van fosfaatrechten tussen sectoren niet wenselijk is omdat dat de bedrijfsontwikkeling van varkens- en pluimveehouders zal bemoeilijken. Staatsecretaris Dijksma neemt voor het zomerreces een beslissing hoe ze wil omgaan met het beperken van de fosfaatproductie in de agrarische sector.
0 reacties
|
NAJK: geen knelgevallenregeling bij nieuwe fosfaatwetgeving
![]() |
Als het aan het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ligt, wordt er in de op handen zijnde wetgeving rondom fosfaatproductie, geen ruimte gemaakt voor knelgevallen.
De agrarische jongerenorganisatie stuurde gisteren een uitgebreide nieuwsbrief aan haar leden waarin het ingenomen standpunt over de oplossing van het overschrijden van het fosfaatproductie plafond uiteen wordt gezet.
Behoefte aan duidelijkheid
‘We krijgen veel vragen waarom we als NAJK nu al een keus maken over de invoering van fosfaatrechten’, zo vertelt Koen Bolscher, dagelijks bestuurder bij NAJK. ‘We lopen met onze keus niet voor de muziek uit, maar proberen duidelijkheid te scheppen. Dat is waar behoefte aan is.’
Afromen niet eerlijk
Dat NAJK kiest om geen knelgevallenregeling op te nemen komt volgens Bolscher omdat bij invoering van zo’n regeling fosfaatruimte van de ene veehouder bij de andere veehouder terecht zal komen. ‘Het fosfaatplafond staat vast. Als je iemand wat meer gunt omdat hij een stal aan het bouwen is, zal deze hoeveelheid fosfaat bij een ander veehouder vandaan gehaald moeten worden. Je zou fosfaatrechten kunnen ‘afromen’, maar dat vinden we niet eerlijk en daar zijn we op tegen.’
Geen uitwisseling rosfaatrechten tussen sectoren
NAJK stelt verder in de brief dat uitwisseling van fosfaatrechten tussen sectoren niet wenselijk is omdat dat de bedrijfsontwikkeling van varkens- en pluimveehouders zal bemoeilijken.
Staatsecretaris Dijksma neemt voor het zomerreces een beslissing hoe ze wil omgaan met het beperken van de fosfaatproductie in de agrarische sector.
REAGEER