maandag, 31 augustus, 2020 Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) gevraagd standpunten te inventariseren over de afschaffing van geborgde zetels in de besturen van de waterschappen. De aanleiding voor het onderzoek zijn de conclusies van de commissie Boelhouwer. Deze adviescommissie, die werd ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer, heeft de minister van I&W geadviseerd om de geborgde zetels, onder andere voor LTO, af te schaffen. Gesprekken met belanghebbendenHet OFL gaat gesprekken voeren met LTO, de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) en VNO-NCW – MKB, de partijen die momenteel geborgde zetels hebben in de waterschapsbesturen. Ook de Unie van Waterschappen, het Interpovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal om eem mening worden gevraagd. internetconsultatie gestartVia een reactie op de site van het OFL kunnen ook individuele burgers hun standpunt kenbaar maken. LTO roept boeren op van deze mogelijkheid gebruik te maken. De organisatie is tegenstander van het afschaffen van de geborgde zetels. ‘Zonder geborgde zetels is het gevaar levensgroot aanwezig dat partijen in het bestuur van het waterschap besluiten nemen die direct van invloed zijn op de bedrijfsvoering van boeren, zonder dat zij daarbij betrokken zijn geweest’, aldus LTO. Besluit na verkiezingenOverigens werd, naar aanleiding van een initiatiefwetsvoorstel van Groen Links al eerder een internetconsultatie naar de geborgde zetels ingesteld. Wat hiermee gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het OFL zal in december 2020 verslag doen aan het ministerie van I&W. De definitieve besluitvorming over de geborgde zetels zal pas na de verkiezingen in 2021 plaatsvinden. Klik hier om deel te nemen aan de internetconsultatie van het OFL. Reageren kan nog tot 3 oktober.
0 reacties
|
Ministerie start internetconsultatie geborgde zetels waterschappen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) gevraagd standpunten te inventariseren over de afschaffing van geborgde zetels in de besturen van de waterschappen.
De aanleiding voor het onderzoek zijn de conclusies van de commissie Boelhouwer. Deze adviescommissie, die werd ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer, heeft de minister van I&W geadviseerd om de geborgde zetels, onder andere voor LTO, af te schaffen.
Gesprekken met belanghebbenden
Het OFL gaat gesprekken voeren met LTO, de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) en VNO-NCW – MKB, de partijen die momenteel geborgde zetels hebben in de waterschapsbesturen. Ook de Unie van Waterschappen, het Interpovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal om eem mening worden gevraagd.
internetconsultatie gestart
Via een reactie op de site van het OFL kunnen ook individuele burgers hun standpunt kenbaar maken. LTO roept boeren op van deze mogelijkheid gebruik te maken. De organisatie is tegenstander van het afschaffen van de geborgde zetels. ‘Zonder geborgde zetels is het gevaar levensgroot aanwezig dat partijen in het bestuur van het waterschap besluiten nemen die direct van invloed zijn op de bedrijfsvoering van boeren, zonder dat zij daarbij betrokken zijn geweest’, aldus LTO.
Besluit na verkiezingen
Overigens werd, naar aanleiding van een initiatiefwetsvoorstel van Groen Links al eerder een internetconsultatie naar de geborgde zetels ingesteld. Wat hiermee gaat gebeuren is nog onduidelijk.
Het OFL zal in december 2020 verslag doen aan het ministerie van I&W. De definitieve besluitvorming over de geborgde zetels zal pas na de verkiezingen in 2021 plaatsvinden. Klik hier om deel te nemen aan de internetconsultatie van het OFL. Reageren kan nog tot 3 oktober.
REAGEER