dinsdag, 18 mei, 2021 Demissionair landbouwminister Carola Schouten trekt 10 miljoen euro uit voor pilots die bijdragen aan de verduurzaming van de kalverhouderij. Dat schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Conclusies al uitgelektDe Kamerbrief is een reactie op de Scenariostudie Kalverketen die Schouten liet uitvoeren. De scenariostudie moet gaan bijdragen aan het verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn in de kalverhouderij. Twee maanden geleden wist de NOS de hand te leggen op de conceptversie van het eindrapport van de scenariostudie. De samenvatting deed toen veel stof opwaaien in de sector en de politiek. Het rapport ontraadt het handhaven van de huidige kalverhouderij. Kalveren langer op melkveebedrijfIn het rapport zijn drie toekomstscenario’s geschetst. De eerste is dat kalveren hun hele leven op het melkveebedrijf blijven. Kalveren komen niet in contact met runderen van andere bedrijven en de melkveehouder is volledig verantwoordelijk voor de diergezondheid en het dierenwelzijn. In dit scenario is uitloop/weidegang optioneel. De bestaande kalvermesterijen en verzamelcentra verdwijnen in dit scenario. In het tweede scenario blijven kalveren minimaal drie maanden op een melkveebedrijf, daarna mogen ze naar een kalver-afmestbedrijf. Melkveehouder en integratie kunnen kiezen voor een nauwe samenwerking, waarbij bijvoorbeeld gezamenlijk de fokstier wordt gekozen en waarbij de melkveehouder een hogere beloning krijgt als hij een gezond kalf aflevert. Regionale, korte kalverketenHet derde scenario beschrijft een regionaal georiënteerde korte kalverketen waarbij kalverhouders en melkveehouders uit de eigen regio nauw samenwerken. In dit scenario wordt geen gebruik meer gemaakt van verzamelstations. Ook neemt het kalvertransport af en daalt het aantal kalf-kalfcontacten. Enkele jarenDe beschreven scenario’s moeten zich in de praktijk nog bewijzen op duurzaamheid, schaalbaarheid en verdienvermogen. Daarom wil de minister pilots starten en bedrijven die daar in participeren wil de minister financieel ondersteunen. Ze gaat nu een subsidieregeling en randvoorwaarden uitwerken. Volgens de minister zal het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de vleeskalverhouderij nog enkele jaren in beslag nemen. Klik hier om het 55 pagina's dikke rapport te lezen
0 reacties
|
Minister trekt 10 miljoen uit voor pilots verduurzaming kalverhouderij
Demissionair landbouwminister Carola Schouten trekt 10 miljoen euro uit voor pilots die bijdragen aan de verduurzaming van de kalverhouderij.
Dat schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.
Conclusies al uitgelekt
De Kamerbrief is een reactie op de Scenariostudie Kalverketen die Schouten liet uitvoeren. De scenariostudie moet gaan bijdragen aan het verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn in de kalverhouderij. Twee maanden geleden wist de NOS de hand te leggen op de conceptversie van het eindrapport van de scenariostudie. De samenvatting deed toen veel stof opwaaien in de sector en de politiek. Het rapport ontraadt het handhaven van de huidige kalverhouderij.
Kalveren langer op melkveebedrijf
In het rapport zijn drie toekomstscenario’s geschetst. De eerste is dat kalveren hun hele leven op het melkveebedrijf blijven. Kalveren komen niet in contact met runderen van andere bedrijven en de melkveehouder is volledig verantwoordelijk voor de diergezondheid en het dierenwelzijn. In dit scenario is uitloop/weidegang optioneel. De bestaande kalvermesterijen en verzamelcentra verdwijnen in dit scenario.
In het tweede scenario blijven kalveren minimaal drie maanden op een melkveebedrijf, daarna mogen ze naar een kalver-afmestbedrijf. Melkveehouder en integratie kunnen kiezen voor een nauwe samenwerking, waarbij bijvoorbeeld gezamenlijk de fokstier wordt gekozen en waarbij de melkveehouder een hogere beloning krijgt als hij een gezond kalf aflevert.
Regionale, korte kalverketen
Het derde scenario beschrijft een regionaal georiënteerde korte kalverketen waarbij kalverhouders en melkveehouders uit de eigen regio nauw samenwerken. In dit scenario wordt geen gebruik meer gemaakt van verzamelstations. Ook neemt het kalvertransport af en daalt het aantal kalf-kalfcontacten.
Enkele jaren
De beschreven scenario’s moeten zich in de praktijk nog bewijzen op duurzaamheid, schaalbaarheid en verdienvermogen. Daarom wil de minister pilots starten en bedrijven die daar in participeren wil de minister financieel ondersteunen. Ze gaat nu een subsidieregeling en randvoorwaarden uitwerken. Volgens de minister zal het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de vleeskalverhouderij nog enkele jaren in beslag nemen.
Klik hier om het 55 pagina's dikke rapport te lezen
REAGEER