donderdag, 18 oktober, 2018 Ondanks dat de Nederlandse melkveehouderij dit jaar onder het fosfaatplafond lijkt te blijven, ziet LNV-minister Carola Schouten geen ruimte voor versoepelingen in de regelgeving. Dit blijkt uit een lange brief waarin ze antwoord geeft op vragen vanuit de Tweede Kamer. Verschillende fracties hadden haar gevraagd om te kijken naar de regeling voor het leasen van fosfaatrechten. Nu wordt bij verlease tien procent van de rechten afgeroomd en toegevoegd aan de fosfaatbank. Zonder deze afroming zou het voor ondernemers gemakkelijker zijn om het aantal rechten af te stemmen op de productie. Deze laat zich op een melkveebedrijf immers niet zo gemakkelijk sturen. De minister geeft echter aan dat ze geen juridische mogelijkheden ziet om de regeling aan te passen. Onderschrijding niet naar knelgevallenOok ziet de minister het niet zitten om de verwachte onderschrijding van het fosfaatplafond te benutten om meer knelgevallen tegemoet te komen. Ze wijst erop dat er dit jaar voor 85,5 miljoen kilo aan fosfaatrechten is uitgegeven, terwijl het sectorplafond op 84,9 miljoen kilo ligt. De Europese Unie heeft er al op aangedrongen dat hier een oplossing voor moet komen. Een extra generieke korting is volgens de minister echter niet nodig omdat het fosfaatplafond niet wordt overschreden. Geen verevening over jarenTen slotte wijst minister Schouten het idee af om een vorm van verevening in het stelsel in te bouwen. Hiermee zouden veehouders kleine overschotten of tekorten uit het ene jaar mee kunnen nemen naar het volgende jaar. De bewindsvrouw geeft echter aan dat dit op juridische gronden niet mogelijk is. De volledige Kamerbrief is hier te downloaden
0 reacties
|
Minister Schouten houdt vast aan afroming bij lease fosfaatrechten
![]() |
Ondanks dat de Nederlandse melkveehouderij dit jaar onder het fosfaatplafond lijkt te blijven, ziet LNV-minister Carola Schouten geen ruimte voor versoepelingen in de regelgeving. Dit blijkt uit een lange brief waarin ze antwoord geeft op vragen vanuit de Tweede Kamer.
Verschillende fracties hadden haar gevraagd om te kijken naar de regeling voor het leasen van fosfaatrechten. Nu wordt bij verlease tien procent van de rechten afgeroomd en toegevoegd aan de fosfaatbank. Zonder deze afroming zou het voor ondernemers gemakkelijker zijn om het aantal rechten af te stemmen op de productie. Deze laat zich op een melkveebedrijf immers niet zo gemakkelijk sturen. De minister geeft echter aan dat ze geen juridische mogelijkheden ziet om de regeling aan te passen.
Onderschrijding niet naar knelgevallen
Ook ziet de minister het niet zitten om de verwachte onderschrijding van het fosfaatplafond te benutten om meer knelgevallen tegemoet te komen. Ze wijst erop dat er dit jaar voor 85,5 miljoen kilo aan fosfaatrechten is uitgegeven, terwijl het sectorplafond op 84,9 miljoen kilo ligt. De Europese Unie heeft er al op aangedrongen dat hier een oplossing voor moet komen. Een extra generieke korting is volgens de minister echter niet nodig omdat het fosfaatplafond niet wordt overschreden.
Geen verevening over jaren
Ten slotte wijst minister Schouten het idee af om een vorm van verevening in het stelsel in te bouwen. Hiermee zouden veehouders kleine overschotten of tekorten uit het ene jaar mee kunnen nemen naar het volgende jaar. De bewindsvrouw geeft echter aan dat dit op juridische gronden niet mogelijk is.
De volledige Kamerbrief is hier te downloaden
REAGEER