dinsdag, 9 oktober, 2018 In de eerste helft van 2018 zijn minder melkveebedrijven verkocht dan een jaar eerder. In totaal wisselden dertig melkveebedrijven van eigenaar in de eerste zes maanden van dit jaar tegenover 44 in 2017. Dat blijkt uit het NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht dat met het Kadaster en Wageningen Economic Research is vastgesteld. In lijn met 2015 en 2016De NVM schrijft die daling toe aan de stoppersregeling, die in 2017 zorgde voor een piek in het aantal verkochte bedrijven. Het aantal transacties dit jaar ligt wel in lijn met het het aantal transacties in 2015 en 2016. De verkochte bedrijven zijn wel flink duurder dan vorig jaar. Gemiddeld lag de transactieprijs op 3,4 miljoen euro, ruimschoots boven het gemiddelde van 2,2 miljoen euro in 2017. De helft van de verkochte bedrijven ligt in de drie noordelijke provincies. Vanwege de grote percelen grond die bij een melkveebedrijf horen, is de kopende partij niet zelden een akkerbouwer. Matige interesse in complete bedrijvenVolgens de NVM-makelaars is er maar matig interesse in het kopen van een compleet melkveebedrijf. Deels is dit het gevolg van de grondgebondenheid, die maakt dat een bedrijf slechts onder beperkte voorwaarden mag groeien en deels door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Omdat met name de fosfaatrechten duur zijn, is de financieringscapaciteit dikwijls een zorg.
0 reacties
|
Minder melkveebedrijven verkocht in eerste helft 2018
In de eerste helft van 2018 zijn minder melkveebedrijven verkocht dan een jaar eerder. In totaal wisselden dertig melkveebedrijven van eigenaar in de eerste zes maanden van dit jaar tegenover 44 in 2017.
Dat blijkt uit het NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht dat met het Kadaster en Wageningen Economic Research is vastgesteld.
In lijn met 2015 en 2016
De NVM schrijft die daling toe aan de stoppersregeling, die in 2017 zorgde voor een piek in het aantal verkochte bedrijven. Het aantal transacties dit jaar ligt wel in lijn met het het aantal transacties in 2015 en 2016.
De verkochte bedrijven zijn wel flink duurder dan vorig jaar. Gemiddeld lag de transactieprijs op 3,4 miljoen euro, ruimschoots boven het gemiddelde van 2,2 miljoen euro in 2017.
De helft van de verkochte bedrijven ligt in de drie noordelijke provincies. Vanwege de grote percelen grond die bij een melkveebedrijf horen, is de kopende partij niet zelden een akkerbouwer.
Matige interesse in complete bedrijven
Volgens de NVM-makelaars is er maar matig interesse in het kopen van een compleet melkveebedrijf.
Deels is dit het gevolg van de grondgebondenheid, die maakt dat een bedrijf slechts onder beperkte voorwaarden mag groeien en deels door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Omdat met name de fosfaatrechten duur zijn, is de financieringscapaciteit dikwijls een zorg.
REAGEER