woensdag, 1 juli, 2020 Het Eindhovense ingenieursbureau Ingenia heeft samen met de Vlaamse ingenieur Jo van Montfort een techniek ontwikkeld om uit mest bitumen te maken. De techniek wordt nu getest in de praktijk. Dit meldt het vakblad Agro & Chemie. Bitumen is een belangrijke grondstof in asfalt voor de wegenbouw en bedekking van daken. Het wordt nu in raffinaderijen gewonnen uit aardolie. Hoge temperatuur en drukBij het maken van bitumen uit mest en ander organisch materiaal wordt in een reactorvat in enkele uren een proces nagebootst dat in de natuur 300 miljoen jaar duurt. Mest wordt verhit tot rond de 300 graden Celsius en onder een druk van 200 bar gebracht. Naast bio bitumen levert dit biochar (een soort houtskool), biogas en water op. De biochar is rijk aan koolstof, stikstof, fosfaat en kalium en kan volgens de uitvinders worden ingezet als kunstmestvervanger. De biogas kan worden gebruikt als brandstof. Pilotinstallatie in aanbouwDe ontwikkelaars van de techniek hebben een bedrijf opgericht om hun uitvinding commercieel te gaan vermarkten. De techniek is succesvol getest op laboratoriumschaal en op de Campus in Groningen wordt nu een grotere pilotinstallatie gebouwd. Eind dit jaar wil het bedrijf starten met de voorbereidingen voor een demofabriek waarin jaarlijks 35.000 ton mest kan worden omgezet in 1.000 ton bio bitumen. Op termijn mikken de initiatiefnemers op meerdere installaties in Nederland en België om bio bitumen lokaal te kunnen produceren.
1 reactie
|
Mest als grondstof voor asfalt
Het Eindhovense ingenieursbureau Ingenia heeft samen met de Vlaamse ingenieur Jo van Montfort een techniek ontwikkeld om uit mest bitumen te maken. De techniek wordt nu getest in de praktijk.
Dit meldt het vakblad Agro & Chemie. Bitumen is een belangrijke grondstof in asfalt voor de wegenbouw en bedekking van daken. Het wordt nu in raffinaderijen gewonnen uit aardolie.
Hoge temperatuur en druk
Bij het maken van bitumen uit mest en ander organisch materiaal wordt in een reactorvat in enkele uren een proces nagebootst dat in de natuur 300 miljoen jaar duurt. Mest wordt verhit tot rond de 300 graden Celsius en onder een druk van 200 bar gebracht. Naast bio bitumen levert dit biochar (een soort houtskool), biogas en water op. De biochar is rijk aan koolstof, stikstof, fosfaat en kalium en kan volgens de uitvinders worden ingezet als kunstmestvervanger. De biogas kan worden gebruikt als brandstof.
Pilotinstallatie in aanbouw
De ontwikkelaars van de techniek hebben een bedrijf opgericht om hun uitvinding commercieel te gaan vermarkten. De techniek is succesvol getest op laboratoriumschaal en op de Campus in Groningen wordt nu een grotere pilotinstallatie gebouwd. Eind dit jaar wil het bedrijf starten met de voorbereidingen voor een demofabriek waarin jaarlijks 35.000 ton mest kan worden omgezet in 1.000 ton bio bitumen. Op termijn mikken de initiatiefnemers op meerdere installaties in Nederland en België om bio bitumen lokaal te kunnen produceren.
Reacties
Met welke vorm van energie
REAGEER