dinsdag, 25 november, 2014 Met ruime meerderheid is de melkveewet vanmiddag aangenomen. De VVD, PvdA, CDA, SGP, CU, PVV stemden voor. De melkveewet houdt in dat melkveehouders vanaf 2015 alleen kunnen groeien als ze de groei gepaard laten gaan met voldoende grond onder de koeien. Een andere mogelijkheid is zorgen dat alle extra geproduceerde mest verwerkt wordt. De wet is aangenomen, op voorwaarde dat via een AmvB grondgebondenheid nog beter wordt geregeld. Concreet betekent dit dat er grenzen worden gesteld aan groeien via mestverwerking. Op een bepaald punt zullen groeiers hoe dan ook grond moeten kopen of huren. Onzekerheid blijftOver waar dat punt precies moet komen te liggen, wil staatssecretaris Sharon Dijksma de komende maanden een voorstel doen. Dit betekent dat de precieze definitie pas in de eerste maanden van 2015 duidelijk wordt. Tot die tijd blijft er onzekerheid voor melkveehouders waarop ze moeten koersen. Senaat moet nu stemmenDe volgende stap is nu dat nog 16 december ook de senaat akkoord moet gaan met de melkveewet. Het wetsvoorstel kan dan per 1 januari 2015 ingevoerd worden. Gebeurt dat niet, dan komt de derogatie, die is verleend door de Europese Unie, alsnog in gevaar.
0 reacties
|
Melkveewet met ruime meerderheid aangenomen
Met ruime meerderheid is de melkveewet vanmiddag aangenomen. De VVD, PvdA, CDA, SGP, CU, PVV stemden voor.
De melkveewet houdt in dat melkveehouders vanaf 2015 alleen kunnen groeien als ze de groei gepaard laten gaan met voldoende grond onder de koeien. Een andere mogelijkheid is zorgen dat alle extra geproduceerde mest verwerkt wordt.
De wet is aangenomen, op voorwaarde dat via een AmvB grondgebondenheid nog beter wordt geregeld. Concreet betekent dit dat er grenzen worden gesteld aan groeien via mestverwerking. Op een bepaald punt zullen groeiers hoe dan ook grond moeten kopen of huren.
Onzekerheid blijft
Over waar dat punt precies moet komen te liggen, wil staatssecretaris Sharon Dijksma de komende maanden een voorstel doen. Dit betekent dat de precieze definitie pas in de eerste maanden van 2015 duidelijk wordt. Tot die tijd blijft er onzekerheid voor melkveehouders waarop ze moeten koersen.
Senaat moet nu stemmen
De volgende stap is nu dat nog 16 december ook de senaat akkoord moet gaan met de melkveewet. Het wetsvoorstel kan dan per 1 januari 2015 ingevoerd worden. Gebeurt dat niet, dan komt de derogatie, die is verleend door de Europese Unie, alsnog in gevaar.
REAGEER