woensdag, 2 oktober, 2019 Bedrijven die hoog scoren op het kengetal eiwit van eigen land, passen meer beweiding toe dan bedrijven die laag scoren. Ook wordt op deze bedrijven intensiever beweid. Hierdoor hoeft minder krachtvoer te worden aangekocht. Dit is een van de conclusies uit een analyse van de KringloopWijzers van 2016 tot 2018 van 46 Friese melkveebedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het project Vruchtbare Kringloop. Goed voor PlanetProofVan de bedrijven is ook bekeken in hoeverre ze voldoen aan de normen voor het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Zes criteria van dit keurmerk komen uit de KringloopWijzer. Vrijwel alle bedrijven voldeden in 2016, 2017 en 2018 aan minstens drie van de basisnormen en 35 procent van de bedrijven voldoet aan alle zes criteria. Zo voldoet 70 procent aan de basisnorm van beweiden en 80 procent aan het topniveau eiwit van eigen land. Bijna 70 procent voldoet aan de norm voor ammoniakuitstoot en ruim 80 procent aan de eisen voor het aandeel blijvend grasland. Geen evenwichtsbemestingOp de geanalyseerde bedrijven nam in de onderzochte periode het ruweiwitgehalte in het rantsoen toe. Hierdoor nam, ondanks dat er minder vee werd gehouden, ook de stikstofuitscheiding toe. Tegelijkertijd daalde de fosfaatexcretie. Er is op de bedrijven vaak nog plaatsingsruimte voor fosfaat, maar geen ruimte meer voor stikstof uit dierlijke mest. Hierdoor wordt ook fosfaat afgevoerd en kan er geen evenwichtsbemesting meer worden gerealiseerd.
0 reacties
|
Meer eiwit van eigen land bij intensiever beweiden
Bedrijven die hoog scoren op het kengetal eiwit van eigen land, passen meer beweiding toe dan bedrijven die laag scoren. Ook wordt op deze bedrijven intensiever beweid. Hierdoor hoeft minder krachtvoer te worden aangekocht.
Dit is een van de conclusies uit een analyse van de KringloopWijzers van 2016 tot 2018 van 46 Friese melkveebedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het project Vruchtbare Kringloop.
Goed voor PlanetProof
Van de bedrijven is ook bekeken in hoeverre ze voldoen aan de normen voor het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Zes criteria van dit keurmerk komen uit de KringloopWijzer. Vrijwel alle bedrijven voldeden in 2016, 2017 en 2018 aan minstens drie van de basisnormen en 35 procent van de bedrijven voldoet aan alle zes criteria. Zo voldoet 70 procent aan de basisnorm van beweiden en 80 procent aan het topniveau eiwit van eigen land. Bijna 70 procent voldoet aan de norm voor ammoniakuitstoot en ruim 80 procent aan de eisen voor het aandeel blijvend grasland.
Geen evenwichtsbemesting
Op de geanalyseerde bedrijven nam in de onderzochte periode het ruweiwitgehalte in het rantsoen toe. Hierdoor nam, ondanks dat er minder vee werd gehouden, ook de stikstofuitscheiding toe. Tegelijkertijd daalde de fosfaatexcretie. Er is op de bedrijven vaak nog plaatsingsruimte voor fosfaat, maar geen ruimte meer voor stikstof uit dierlijke mest. Hierdoor wordt ook fosfaat afgevoerd en kan er geen evenwichtsbemesting meer worden gerealiseerd.
REAGEER