woensdag, 12 november, 2014 Op de Facebook-pagina van televisieprogramma TROS Radar worden de afgelopen dagen massaal foto’s geplaatst door melkveehouders die hun eigen bedrijf tonen. In de gehele Nederlandse melkveehouderij is met ontzetting gereageerd op de uitzending van televisieprogramma TROS Radar, waarin kritiek werd geuit op het weghalen van pasgeboren kalveren bij hun moeder. Op de berichtenpagina, aan de linkerzijde van de Facebook-pagina van TROS Radar, vertellen gekwetste boeren het in hun ogen echte verhaal, waarbij ze foto’s van het eigen bedrijf plaatsten. Weghalen van kalfjes na geboorteIn de uitzending van TROS Radar van afgelopen maandag vertellen medewerkers van Eyes on Animals over het leven van de koe en het kalf in de reguliere melkveehouderij, waarbij pasgeboren kalfjes direct bij de moeder werden weggehaald. In de gehele melkveesector viel men over de beelden in de uitzending, die zouden suggereren dat het scheiden van koe en kalf op onbarmhartige wijze gebeurt. Bovendien was men het oneens met de uitspraak van Eyes on Animals dat de sector geboren kalveren ziet als ‘restproduct’ van de melkveehouderij. Kalfjes geen restproductNiet alleen op de Facebook-pagina van TROS Radar, maar ook op diverse agrarische websites uitten boeren hun boosheid over de reportage, die volgens velen vol zit met onwaarheden over het melken van koeien en het houden van kalveren. LTO Noord nam afstand van de uitzending. ‘Dat kalfjes een restproduct zijn, is een beeld waarin ik me absoluut niet herken’, aldus LTO-bestuurder Toon van Hoof. Wel houdt LTO zich bezig met de kwestie. De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten ‘kalf bij de koe’ opgestart. Doel is om ervaring en inzicht op te doen. Van Hoof: ‘De projecten hebben mij nog niet het inzicht gegeven dat kalfjes langer bij de koe beter is voor het welzijn en de gezondheid van de kalfjes.’ Volgens Van Hoof is hier nog meer tijd en inzicht voor nodig. Dijksma: consument moet betalenStaatssecretaris Dijksma zei afstand te willen nemen van het beeld dat melkveehouders slecht beleid voeren op het gebied van pasgeboren kalveren, zo meldt Boerderij.nl. Ze vindt dat consumenten extra moeten betalen als ze vinden dat kalveren langer bij de melkkoe moeten blijven. Dat zei ze in een reactie op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. ‘Als je als consument wilt dat het kalf langer bij de koe blijft, dan moet je daarvoor betalen. Dan moet je dat niet alleen met je hart doen, maar ook met je portemonnee bij de kassa.’
5 reacties
|
Massaal boerenprotest tegen TROS Radar
Op de Facebook-pagina van televisieprogramma TROS Radar worden de afgelopen dagen massaal foto’s geplaatst door melkveehouders die hun eigen bedrijf tonen.
In de gehele Nederlandse melkveehouderij is met ontzetting gereageerd op de uitzending van televisieprogramma TROS Radar, waarin kritiek werd geuit op het weghalen van pasgeboren kalveren bij hun moeder. Op de berichtenpagina, aan de linkerzijde van de Facebook-pagina van TROS Radar, vertellen gekwetste boeren het in hun ogen echte verhaal, waarbij ze foto’s van het eigen bedrijf plaatsten.
Weghalen van kalfjes na geboorte
In de uitzending van TROS Radar van afgelopen maandag vertellen medewerkers van Eyes on Animals over het leven van de koe en het kalf in de reguliere melkveehouderij, waarbij pasgeboren kalfjes direct bij de moeder werden weggehaald. In de gehele melkveesector viel men over de beelden in de uitzending, die zouden suggereren dat het scheiden van koe en kalf op onbarmhartige wijze gebeurt. Bovendien was men het oneens met de uitspraak van Eyes on Animals dat de sector geboren kalveren ziet als ‘restproduct’ van de melkveehouderij.
Kalfjes geen restproduct
Niet alleen op de Facebook-pagina van TROS Radar, maar ook op diverse agrarische websites uitten boeren hun boosheid over de reportage, die volgens velen vol zit met onwaarheden over het melken van koeien en het houden van kalveren. LTO Noord nam afstand van de uitzending. ‘Dat kalfjes een restproduct zijn, is een beeld waarin ik me absoluut niet herken’, aldus LTO-bestuurder Toon van Hoof.
Wel houdt LTO zich bezig met de kwestie. De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten ‘kalf bij de koe’ opgestart. Doel is om ervaring en inzicht op te doen. Van Hoof: ‘De projecten hebben mij nog niet het inzicht gegeven dat kalfjes langer bij de koe beter is voor het welzijn en de gezondheid van de kalfjes.’ Volgens Van Hoof is hier nog meer tijd en inzicht voor nodig.
Dijksma: consument moet betalen
Staatssecretaris Dijksma zei afstand te willen nemen van het beeld dat melkveehouders slecht beleid voeren op het gebied van pasgeboren kalveren, zo meldt Boerderij.nl. Ze vindt dat consumenten extra moeten betalen als ze vinden dat kalveren langer bij de melkkoe moeten blijven.
Dat zei ze in een reactie op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. ‘Als je als consument wilt dat het kalf langer bij de koe blijft, dan moet je daarvoor betalen. Dan moet je dat niet alleen met je hart doen, maar ook met je portemonnee bij de kassa.’
Reacties
het is jammer dat het gehele
Helemaal mee eens. IDD dubbel
We kunnen hier inderdaad
Ik zou de discussie over de
Met verbijstering heb ik de
REAGEER