woensdag, 17 december, 2014 De onzekerheid over hoe grondgebondenheid wordt geregeld in de melkveewet gaat misschien nog wel een jaar duren. ‘Ik sluit dat zeker niet uit’ zegt Wiebren van Stralen, namens LTO nauw betrokken bij het mestdossier. De Eerste Kamer nam dinsdagnacht om 01.00 uur de Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij, ook wel melkveewet genoemd, aan. Daarmee is een belangrijk wapenfeit, het veilig stellen van de derogatie, gerealiseerd. Groei via mestverwerking onmogelijkZeker is nu dat alleen maar groeien via 100 procent mestverwerking onmogelijk is geworden. Voor melkveehouders met groeiplannen blijft de grote vraag hoeveel hectare grond ze onder hun bedrijfsgroei moeten zetten. Voor 1 maart 2015 moet staatssecretaris Sharon Dijksma daarvoor een voorstel bij de volksvertegenwoordigers neerleggen. Als alles meezit, is er voor 1 april 2015 duidelijkheid en toestemming van beide Kamers. Maar de verkiezingen voor Provinciale Staten, die rond die tijd ook zijn, kunnen zorgen voor heel andere politieke verhoudingen in Nederland. ‘In een slecht scenario kan het daardoor ook zo gebeuren dat er pas op 1 januari 2016 duidelijkheid is over hoe grondgebondenheid wordt verankerd in de melkveewet.' De LTO-deskundige noemt de verkiezingen dan ook een grotere bedreiging dan de kans dat de melkveesector door te veel groei door het fosfaatplafond van 85 miljoen kilo heen schiet. Die kans acht hij voor het komende jaar nihil. Melkveefosfaatreferentie bekendDe meeste melkveehouders hebben deze week bericht gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over hun melkveefosfaatreferentie. Op www.rvo.nl kunnen ze inloggen en bekijken hoeveel vee en grond ze in 2013 hadden.
0 reacties
|
LTO: ‘Onzekerheid melkveewet kan nog wel een jaar duren’
De onzekerheid over hoe grondgebondenheid wordt geregeld in de melkveewet gaat misschien nog wel een jaar duren. ‘Ik sluit dat zeker niet uit’ zegt Wiebren van Stralen, namens LTO nauw betrokken bij het mestdossier.
De Eerste Kamer nam dinsdagnacht om 01.00 uur de Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij, ook wel melkveewet genoemd, aan. Daarmee is een belangrijk wapenfeit, het veilig stellen van de derogatie, gerealiseerd.
Groei via mestverwerking onmogelijk
Zeker is nu dat alleen maar groeien via 100 procent mestverwerking onmogelijk is geworden. Voor melkveehouders met groeiplannen blijft de grote vraag hoeveel hectare grond ze onder hun bedrijfsgroei moeten zetten. Voor 1 maart 2015 moet staatssecretaris Sharon Dijksma daarvoor een voorstel bij de volksvertegenwoordigers neerleggen.
Als alles meezit, is er voor 1 april 2015 duidelijkheid en toestemming van beide Kamers. Maar de verkiezingen voor Provinciale Staten, die rond die tijd ook zijn, kunnen zorgen voor heel andere politieke verhoudingen in Nederland. ‘In een slecht scenario kan het daardoor ook zo gebeuren dat er pas op 1 januari 2016 duidelijkheid is over hoe grondgebondenheid wordt verankerd in de melkveewet.' De LTO-deskundige noemt de verkiezingen dan ook een grotere bedreiging dan de kans dat de melkveesector door te veel groei door het fosfaatplafond van 85 miljoen kilo heen schiet. Die kans acht hij voor het komende jaar nihil.
Melkveefosfaatreferentie bekend
De meeste melkveehouders hebben deze week bericht gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over hun melkveefosfaatreferentie. Op www.rvo.nl kunnen ze inloggen en bekijken hoeveel vee en grond ze in 2013 hadden.
Bedrijven die in 2015 en volgende jaren meer melkvee houden en een groter fosfaatoverschot hebben dan hun melkveefosfaatreferentie moeten dat extra overschot afdekken met extra grond of volledig verwerken. Hoeveel grond dat moet zijn, blijft dus voorlopig een onbeantwoorde vraag.
REAGEER